Zašto je jogurt uvijek dobra ideja?

Idealan doručak, međuobrok ili grickalica na pauzi od posla

Osim što je jogurt lagan i lako ga je ponijeti sa sobom kako bismo ga konzumirali tokom pauze za ručak, jogurt je također prepun zdravih hranjivih sastojaka.

Zašto je jogurt uvijek dobra ideja?
Pixabay

Ovo je napitak koji pomaže vašem tijelu na brojne načine, bez obzira na uzrast. Grčki jogurt je u posljednjih nekoliko godina postao izuzetno popularan u svijetu zdrave ishrane, ali bez obzira na vaš izbor, jogurt ima prednosti za vas najviše zahvaljujući sadržaju kalcija.

Proteini

Obični jogurt od punomasnog mlijeka je bogat izvor proteina, koji može povećati apsorpciju minerala, pospješiti niži krvni pritisak i pomoći u gubitku težine.

Vitamini

Jogurt koji je napravljen od punomasnog mlijeka sadrži svaki nutrijent koji je potreban ljudskom tijelu. Jogurt sadrži vitamin B12 koji održava vaše živce i crvena krvna zrnca zdravim. Vitamini B i riboflavin također pomažu tijelu tako što pretvaraju glukozu u gorivo.

Probiotici

Jogurt ima probiotike, tačnije dobre bakterije koje su korisne za probavu i zdravlje naših crijeva. Naš probavni sistem treba probiotike kako bi pravilno funkcionisao, te pravilan unos smanjuje gasove, dijareju i nadutost. Istraživanja su također pokazala da probiotici mogu biti korisni u jačanju imuniteta, kontroli tjelesne težine i smanjuju rizik od raka.

Kalcijum

Jogurt je odličan izvor kalcija koji je izuzetno važan za razvoj i održavanje zdravlja kostiju i zuba. Kalcij je također važan za zacjeljivanje rana, održavanje normalnog krvnog pritiska i protok krvi kroz tijelo. Određene vrste jogurta sadrže i vitamin D, koji pomaže našem tankom crijevu da apsorbira kalcij u najvećoj mogućoj mjeri. Stoga je konzumiranje jogurta u kombinaciji s hranom bogatom vitaminom D uvijek dobra ideja.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak