Brza hrana na mozak djeluje poput droge

Naučno objašnjenje

Svima je itekako poznato da je brza hrana nezdrava, da je jedan od glavnih razloga rasprostranjenosti problema sa prekomjernom težinom, te da u dobroj mjeri predstavlja krivca za čestu pojavu određenih bolesti. I pored svega toga, brza hrana se prodaje bolje nego ikada, pa se s pravom stručnjaci pitaju šta je to u mozgu ljudi što ih vuče ka takvoj vrsti hrane.

Vrlo jasan i precizan odgovor na to pitanje dali su naučnici sa njemačkih i američkih univerziteta "Max Planck" i "Yale", koji su zajedno proveli određena istraživanja o efektima brze hrane na ljudski um i razlozima za to.

Suština se krije u tome da ljudski mozak brzu hranu shvata poput nagrade, te da se upravo zbog takve hrane u rukama počinje oslobađati dopamin, a čiji efekat nije ništa drugo do poticanje osjećaja zadovoljstva. Poznato je da i same droge pokreču lučenje dopamina i serotonina, pa ljude čine drastično bolje raspoloženima nakon konzumiranja, što kasnije vodi do kompleksnijih problema.

Poređenje s brzom hranom i tu ima smisla, jer i brza hrana nakon češćeg konzumiranja vodi do problema druge prirode, povećanog nivoa masnih naslaga u krvi, povećanog nivoa lošeg holesterola u krvi, triglicerida i sl., a sve to pored prekomjerne debljine vodi i do oboljenja kardiovaskularnog sistema, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

"Vjerovatno pod utjecajem majčinog mlijeka snažno reagiramo na hranu bogatu ugljikohidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje", riječi su jednog od istraživača Marc Tittgemeyera.

Podijeli članak