Šta jedan hamburger radi vašem tijelu?

Ako ste se ikada pitali

Glavni simbol brze hrane, hamburger je širom svijeta omiljeni način brze "dopune goriva", a svoj status suvereno drži uprkos tome što zasigurno svaka osoba itekako dobro zna da hamburger spada među najnezdraviju hranu koja se može pojesti.

U jednom standardnom hamburgeru kakav je i najpoznatiji McDonald'sov Big Mac, može se pronaći vrlo velika količina zasićenih i trans masnoća, mnogo soli, brzih ugljikohidrata i nešto proteina. Kako to nije kombinacija nutrijenata koja se uopšte može smatrati povoljnom, stručnjaci su detaljno istražili uticaj i procese koje izaziva u organizmu.

Tako je zaključeno da već nakon 10 minuta nakon konzumiranja hamburgera mozak počinje otpuštati dopamin, koji rezultira sa osjećajem zadovoljstva i užitka.

30 minuta kasnije, velika količina soli unesena u organizam putem hamburgera, počinje povlačiti vodu s ciljem balansiranja nivoa unesenog natrija. Rezultat toga je ubrzan rad srca i povećanje krvnog pritiska širom tijela.

40 minuta kasnije, nivoi glukoze u krvi su pri osjetnom padu, a to vodi do lučenja inzulina, budeći jaku želju za novom porcijom hrane.

Vrlo je interesantna tvrdnja stručnjaka da kompletna probava jednog hamburgera biva kompletirana nakon duže od 3 dana, dok trans masnoće kao sastavni elemenat, u organizmu ostaju čak i po 51 dan do potpunog okončanja procesa varenja i izbacivanja ostataka iz organizma.

McDonald'sov slavni "Big Mac" je toliko popularan u svijetu da ekonomija kao nauka od 1986. godine poznaje "Big Mac index", kao jedno od mjerila vrijednosti novca u svijetu. Sve to je 

Podijeli članak