Neistine o voću

Voće i mitovi

Kao što svi znamo unos voća je neophodan i koristan za naše zdravlje. Uprkos ovoj činjenici, voće se nije oslobodilo mitova kako i kada treba da unesemo neku voćku.

Od kako su smrznuti plodovi gori, prolazeći kroz tačno vrijeme kada moramo unositi do moći liječenja. Otkrivamo vam mitove koji okružuju ovi grupu hrane.

Zamrznuto ili suho voće nije zdravo

Tri glavna procesa kroz koje voće mora proći prije prodaje su smrzavanje, dehidracija i čuvanje u sirupu.

Jedini nedostatak smrznutom voću jeste poteškoća u pronalasku istih. Ali, nema problema da se jede. Pošto se sakupljaju u optimalnoj tački sazrijevanja, oni bez problema zadržavaju svoja svojstva.

Dehidrirano (suho) voće, sa druge strane, gube svoj sadržaj vode i koncentrišu svoj sadržaj u šećeru. Ali, ne moramo ih isključivati iz upotrebe samo zbog ovoga. Suho voće je korisno za osobe kojima je potreban visok unos kalorija, kao što su trkači.

Bolje je voće na prazan stomak

Rumorologija je dostigla svoj vrhunac kada je u pitanju odlučivanje o tome u koje vrijeme treba jesti voće. „Ukoliko jedete ujutro voće tijelo će bolje upiti hranjive materije“, „bolje je jesti voće kada je želudac prazan“, „voće deblja ako ga jedete poslije obroka“...

Trenutak u kojem uzimamo voće nije bitan. Nutritivne i energetske osobine istih se ne mijenjaju. Zavisi od tolerancije svakog na različite vrste voća hoće li nekome naškoditi njihov unos. Poslije nekih ćemo se osjećati sjajo, ali neke druge voćke mogu prouzrokovati nelagode.

Ukoliko želimo skinuti višak kilograma preporučuje se da se izbjegava unos voća kao desert zbog velikog unosa ugljikohidrata.

Voće nije preporučljivo dijabetičarima

Naravno da dijabetičari mogu unositi voće, ali se savjetuje da se unosi uz hranu koja je bogata proteinima. Iako voće sadrži šećer u obliku fruktoze, daje nam i mnoštvo drugih hranjivih materija kao što su vitamini, minerali antioksidansi, itd. koje su neophode za bilo koju osobu.

U slučaju alergije ili nepodnošljivosti je potrebno izbaciti, smanjiti unos ili izbjegavati određeno voće.

Isto je sok ili komad voća

Jedna čaša soka nikada neće biti isto kao cijela voćka. Kada unesemo cijelu voćku tijelo razgradi hranjive materije voća, ali ukoliko unesemo sok od nekog voća i proces razgradnje mi uradimo ručno, digestivni trakt neće imati skoro posla i šećer će preći direktno u naš krvotok.

Liječe bolesti

Ako su dobra za naš organizam ne znači da imaju ljekovita svojstva. Ne postoji ni jedno naučno istraživanje koje povezuje liječenje neke bolesti sa unosom određene vrste voća. Ipak i ako ne liječe, mogu se koristiti kao prevencija za neke bolesti.

Voće bogato vitaminom C je jako dobro za neš imunološki sistem, ali je potrebno unositi ga radovno.

Podijeli članak