Put do savršene brade

Jedini vodič koji vam je potreban

Ne birate vi bradu, ona bira vas. Nažalost, nije svaka vrsta brade vrijedna oblikovanja. To je razlog zašto je mnogi muškarci smatraju da je puštanje brade isto kao i uzgoj povrća u Sahari. Čak iako niste nagrađeni bradom, ispravni savjeti vam mogu pomoći da postignete slavu.

Možda će u početku biti malo teže, ali na kraju se sve isplati. Različiti oblici brade mogu da promijene vaš cjelokupni izgled. Međutim pitanje je gdje početi i kako znati da li je brada uopće za vas.

Zašto pustiti bradu?

Jedna od mnogih pogodnosti puštanja brade je činjenica da je to nježnije za kožu. Svi znamo da konstantno brijanje ne može da bude dobro za kožu lica, gdje se pronalazi brada.

Brada dodaje ozbiljnost muškarcu, naglašava konture na licu i na taj način mijenja cjelokupni izgled pojedinca dok u isto vrijeme njeguje kožu lica.

Prekriva nesavršenosti

Na isti način na koji kačketi i kape prikrivaju ćelavost, brada može da prekrije mnoge nesavršenosti na licu.

Što više, dobro izdefinirana brada povećava izgled vaše vilice i privlači pažnju ka vašim zubima i osmjehu.

Daje stariji izgled

Uzimajući u obzir da je brada najočigledniji znak zrelosti, nije iznenađujuće što muškarcima bez brade daju puno manje godina nego onima koji imaju bradu.

Čini vas privlačnijima

Da li žene zaista vole bradu? Čini se da je odgovor da. Vjerovatno postoje i mnogi muškarci istomišljenici.

Jedno istraživanje je ocjenjivalo muškarce na osnovu njihovog izgleda. Anketirane žene su izabrale bradate muškarce kao mogućeg partnera, postmatrajući ih muževnijim, vitalnijim i dominantnijim nad muškarcima bez brade.

Razlog toga? Što je veći nivo testosterona kod muškarca, brada brže raste. Na ovaj način brada od tri dana djeluje kao znak muškosti.

U nastavku, čitajte kako pospješiti rast brade i kako je pravilno održavati. 

Brijati prema dolje

Prije nego što dođete do dlakavog posla važno je da počnete sa pravilnim terenom. Počnite da se brijete. Konkretnije, kako bi brijanje bilo ispravno: otvorite pore, uzmite nove bliceve i umijte lice toplom vodom. Na ovaj način ćete omogućiti zdrav i konzistentan rast brade i formirat će se temelj na kojem će se izgraditi muškost.

Ukoliko se osjećate nesposobnim, možete posjetiti berberina za potpuno iskustvo brijanja s vrućim peškirima i ravnim brijačima. 

Potaknite rast brade

U zavisnosti od toga gdje ste na skali testosterona rast brade će biti glacijalan ili kao kod lavine. Kako god, kada brada počne s rastom, bit ćete u  prvoj fazi. Međutim, to nije sav teški posao. Dok genetiku ne možete promijeniti, redovan piling pomaže stimuliranju kože i stoga stimuliše i rast brade.

Dodatni savjet je da pazite na ishranu: vitamini B i C, cink, željezo, omega 3 i visok unos tekućine stimulišu uspješan rast brade.

Odaberite oblik brade

Brada kod muškarca definiše vilicu i dodaje muževniji izgled, ali morate pravilno odabrati oblik brade.  Brada treba da bude proporcionalna i dobro izbalansirana kako bi izgledala najbolje. Cilj brade je da dopuni oblik lica, ali ako ne obratite dovoljno pažnje možete postići suprotni efekat.

Oblikujte bradu da bude kraća dlačica ispod vrata, a malo duža oko podbratka, na ovaj način ćete dodati jačinu vilici.

Precizno skraćivanje

Bez obzira da li želite gustu ili rijetku bradu, trebat će vam odgovarajući trimer brade kako biste održavali bradu željene dužine.

Ukoliko želite mnogo preciznije oblikovanje, postoje razni trimeri koji posjeduju određene preciznije dijelove. Trimer vam dozvoljava da skratite na nulu područje oko brade, obraza, vrata i vilice, ali također vam daje opciju da ostavite određenu dužinu.

Njega dlake

Ukoliko ste mislili da oblikovanjem i rastom brade ste završili posao, griješite. Odgovarajuće održavanje brade može da bude savršen dodatak, ali također može da uništi cijeli izgled.

Nakon tuširanja, povucite peškirom prema pravcu u kojem rastu dlačice kako biste vidjeli pravu dužini brade. Nakon toga, nanesite ulje za bradu. Na ovaj način ćete hraniti svaku dlaku na licu, ali također i kožu ispod. Pazite na količinu ulja koju nanosite, vjerovatno želite izbjeći izgled masne brade.

Nemojte pretjerivati s oblikovanjem

Dok mnoge brade izgledaju puno urednije kada se oblikuju, neke izgledaju mnogo bolje kada su sasvim prirodne naročito ako vam je cilj da izgledate grublje. Kako biste ovo postigli izbjegavajte stvaranje pravih linija, odstranite višak dlačica ispod očiju i skratite dlake ispod vilice i iznad usana.

Odstranite urasle dlačice

Urasle dlačice su na neki način kao i uobičajne; često se pojava kada ih najmanje očekujete. Urasle dlačice mogu biti veoma opasne zato što mogu dovesti do upale i znaju da budu veoma bolne.

Najjednostavniji način da izbjegnete urasle dlačice jeste piling.

Održite hidratizirano

Rastom brade možete dovesti kožu do isušenja, zato kosa otklanja vlagu na površini lica zbog čega se koža brže suši.

Postoje dvije mogućnosti; da koristite ulje ukoliko posjedujete dužu bradu ili redovna krema za muškarce koji imaju kraću bradu. Nanesite kremu ili ulje na isti način kao što ste to radili prije nego ste imali bradu, posebno obratite pažnju na dlake oko kože, koje su inače deblje, i na kožu vrata, koja je mnogo osjetljivija i sklonija sušenju.

Dodatno se savjetujte sa stručnjacima

Zbog razlike u boji i gustini, rijetke brade su savršene. Međutim ako želite da se približite savršenosti razgovarajte sa stručnjakom o tome.

Najbolji berberin će vjerovatno imati nekoliko trikova kako bi se osigurali da izgledate najbolje.

Podijeli članak