Kako ukloniti tetovažu?

11 stvari koje treba da znate

Ukoliko ste uradili tetovažu neposredno poslije punoljetstva, a možda i ranije, i sada se kajete zbog toga nemojte biti sigurni da nema rješenja za to. Rješenje postoji. 

Ukoliko vas zanima odgovor na pitanje da li postoji mogućnost da potpuno uklonite tetovažu odgovor je da. Međutim postoje i mnoga potpitanja na tu temu, da li boli, da li je to dugoročan proces itd.
U nastavku čitajte nekoliko informacija koje treba da znate prije nego što pokrenete proces skidanja tetovaže. 

Ne postoji kućno rješenje

Postoje mnoge kreme i masti koje tvrde da će učiniti tetovažu svjetlijom i da se neće vidjeti, međutim to nije tako.

Ne postoji ni jedna krema ili mast koja će u potpunosti otkloniti tetovažu s tijela zato što nauka koja se nalazi iza tih preparata nije u potpunosti tačna. 

Razne vrste tretmana

Jedino moguće rješenje za otklanjanje tetovaže je lasersko otklanjanje , ali postoje više vrsta lasera. Nanosekundni laseri su se koristili duže vrijeme, ali danas postoje brži laseri koji stvaraju svjetlost kojom se otklanjaju tetovaže u pikosekundama.

Cijena tretmana ovisi o broju tretmana koji vam je potreban za otklanjanje tetovaže, broj tretmana ovisi o veličini tetovaže koja je u pitanju. 

Posljedice

Kada dejstvo anestezije prestane, imat ćete isti osjećaj kao kada ste se prvi put istetovirali.
Budite oprezni i nanesite gel na mjesto ožiljka kako bi brže zaraslo i ne bi ostavilo ožiljak. Poznati osjećaj vas može vratiti u vrijeme kada ste se odlučili za tetoviranje, kao i na pomisao zašto ste to uradili.

Odabir crvene boje

Različite boje apsorbuju različite talasne dužine, tako da ne postoji samo jedan laser koji će djelovati na svaku boju i s tim i tetovažu. Veoma je teško da svaki salon otklanjanja ima svaku talasnu dužinu koja je potrebna za otklanjanje tetovaže. 

Crvena i žuta boja su naročito teške za brisati, nadamo se da to nije vaš slučaj.

Boli samo na sekundu

Ukoliko otklanjate tetovažu kod doktora koji je specijaliziran za to, što bi trebao da bude slučaj, proces otklanjanja bi trebao da počne sa lokalnom anestezijom.

Proces bi trebao početi sa anestezijom, slijedi ulazak u salu gdje će se otkloniti tetovaža sa laserom, nakon toga stavljate zaštitne naočale i onda počinje otklanjanje tetovaže. Proces bi trebao da bude bezbolan.

Zanemarite miris

Iako ne osjetite uklanjanje tetovaže, moguće je da ga mirišete.

Kada laser postavite na kožu oslobađa se laserski plamen, to je razlog zbog kojeg doktori nose zaštitne maske i posjeduju evakuator dima u sali gdje se vrši proces otklanjanja. 

Blijedi ten kože vam može pomoći

Kada laser djeluje na tintu tetovaže također je moguć poremećaj pigmenta kože. Zbog toga osobe koje imaju tamniji ten mogu primijetiti promjene u boji kože na određenim dijelovima gdje su imali tetovažu.

Ovisi o zoni gdje se nalazi tetovaža

Što je tetovaža udaljenija od grudnog koša, teža je tijelu otkloniti ostatke tinte nakon razbijanja. Dijelovi vaskularnog područja su lakša područja za otklanjanje tetovaže. Naprimjer, tetovaža s lica je lakša za otklanjanje nego dijelovi trupa, najteža područja za proces su ruke, stopala i koljena. 

Dobar tattoo umjetnik

Ukoliko ste uložili novac u savršenog umjetnika koji će vas istetovirati imamo loše vijesti za vas. Kada profesionalni tim tetovira, probada dublje slojeve kože sa puno boljom tintom, međutim ako ste dobili tetovažu kao šalu od prijatelja, proces otklanjanja bi trebao da bude kraći.

Ubrzavanje tretmana

Vašoj koži je potrebno da odmori među tretmanima. Što znači da biste trebali provesti duže vremena u sali sa doktorom ako želite više tretmana istovremeno. Međutim postoji parče za kožu koji štiti kožu i koji značajno može skratiti vrijeme oporavka nakon tretmana, tako da možete u jednoj posjeti dobiti više tretmana.

Moguće je da ostavi trag

Pravo pitanje je da li u potpunosti otklanja tetovažu, odgovor je zbunjujući. Da i ne. Čak i kada je tetovaža otklonjena, ostati će sjenu na mjestu gdje je bila tetovaža.
Moramo naglasiti da će tu sjenu primijetiti samo osobe koje su znale da je tetovaža nekada bila tu i sam pojedinac koji je imao tetovažu.

Podijeli članak