Zdravstvene pogodnosti šaha

Nije samo zabavna igra

Iako je najčešće šah poznata kao igra za nadarene osobe, šah je najbolja vježba za naš najbitniji organ: mozak.

Možda šahom ne postižete ogromne mišiće ili izdefinirano tijelo, ali sigurno ćete očuvati vaše mentalno zdravlje na ovaj način. Na kraju, predivan um je oduvijek bio najbolji adut koji možete posjedovati.

Zbog toga body.ba vam predstavlja 10 pogodnosti igranja šaha.

Rast mozga

Igre kao što je šah, koje izazivaju mozak zapravo i stimulišu rast dendrita, koji su zaduženi da prenose signale mozgu od neurona. Sa više dendrita neuronska komunikacije i s tim i mozak postane brži. Interakcija s ljudima u izazovnim igrama također stimuliše rast dendrita, a za to je šah savršeni primjer.

Vježba obje strane mozga

Tokom prepoznavanja šahovskih pozicija i geometrijskih oblika uključene su obje hemisfere mozga. Reakcija na jednostavne oblike je ista, ali stručnjaci su koristili obje strane mozga kako bi brže odgovorili na pitanja koja se vežu za šahovski položaj.

Povećava IQ

Da li pametni ljudi igraju šaha ili igrači šaha postaju pametni? Najmanje je jedno istraživanje pokazalo da igranje šaha zapravo povećava IQ kod igrača.

Spriječaje Alzheimerovu bolest

Kako starimo postaje sve važnije treniranje mozga, baš kao što je to bitno i za druge mišićne grupe kako bismo ih održali zdravim. Sedentarni mozak smanjuje sposobnost rada mozga.

Daje kreativnost

Igranjem šaha također radite i na kreativnosti zato što aktivira desnu stranu mozga, strana koja je zadužena za kreativnost.

Povećava sposobnost za rješavanje problema

Šah zahtijeva brzo razmišljanje i brzo rješavanje problema zato što se pozicije konstantno mijenjanju.

Uči vas planiranju i predviđanju

Šah također zahtjeva strateško i kritičko mišljenje, pomaže u formiranju frontalnog režnja mozga što tinejdžerima pomaže kako bi donosili bolje odluke u svakoj sferi života.

Razvija sposobnost čitanja

Istraživanje koje je izvršeno 1991. godine je pokazalo da djeca koja su igrala šaha su zapravo i imala veću sposobnost čitanja nego djeca koja nisu igrala šaha.

Povećava pamćenje

Igrači šaha znaju da šah razvija pamćenje zbog mnoštvo pravila koje trebaju zapamtiti, kao i zbog pokušaja sjećanja strategije igre kod protivnika. Igrači šaha imaju puno bolje razvijeno pamćenje od osoba koje ne igraju šaha.

Pomaže u oporavku nakon moždanog udara

Šah razvija bolje motorne sposobnosti kod osoba koje su imale moždani udar ili drugi fizički nedostatak. Ovaj način oporavka zahtijeva pokret šahovskih figura u različitim smjerovima. Igranje šaha također stimuliše koncentraciju i opuštanje.

Podijeli članak