Zašto se uvijek razbolimo kada putujemo?

I kako to izbjeći

Putovanja i letovi za mnoge osobe neophodni, naročito pred praznike kada mnogi putuju kako bi bili s porodicom uz praznik, dok neki putuju iz zabave i želje da vide nešto novo. Nažalost jedina loša stvar u putovanjima jeste da se često razbolimo kada putujemo. Međutim ukoliko se pitate koji je urok tome i kako spriječiti česte prehlade tokom putovanja, u nastavku body.ba vam daje odgovor na to pitanje. 

Iako se često dešavaju situacije koje su izvan naše kontrole, ono što kao pojedinci možemo uraditi jeste dodatno paziti na naše zdravlje.

Koji je uzrok prehlade tokom putovanja?

Najčešći uzrok bolestima jeste blizina s drugim putnicima tokom putovanja, neovisno o klasi u kojoj putujete. Bliskost čini da se gripa ili prehlada brže širi čak iako neko ima samo simptome bolesti.

Još jedan uzrok je angažovanost aviokompanije koja često ima malo vremena kako bi se svako sjedišta i kupatila pravilno očistila i dezinficirala prije sljedećeg polijetanja, stoga dolazi do nakupljanja više klica u avionu i prenos prehlade je česta pojava.

Kada spojite povećan broj klica sa ostalim putnica okolo i lošim kvalitetom zraka dobijate kao rezultat česte prehlade tokom putovanja.

Ono što također treba istaknuti jeste da nagla promjena klime utječe na povećanu učestalost prehlada, pored toga ukoliko nemate kvalitetan san izloženost prehladi se povećava.

U nastavku čitajte kako izbjeći ove prehlade.

Ostanite hidratizirani

Kada ste prehlađeni morate ostati hidratizirani bez obzira na godišnju dob. Unosite što više vode, soka ili čaja, ali nikako ne unosite pića sa kofeinom kao što su to gazirana pića, to može da dovede to suprotnog efekta.

Kako biste se osigurali da unosite dovoljno tekućine obratite pažnju na boju urina, ukoliko je blijede boje i često morate mokriti znači da ste na pravome putu.

Perite ruke

Ukoliko putujete avionom dok čujete zvuk da pojas više nije obavezan ustanite o toaleta i operite ruke. Često pranje ruku je neophodno, naročito ukoliko često dirate lice, oči, nos ili usta.

U avionu postoje mnoga područja koja kada ih dodirnete možete pokupiti mikrobe. Imajte na umu da često perete ruke kada ste u avioni i po mogućnosti eka to bude sa sapunom i ne zaboravite područje između prstiju i ispod noktiju.

Spakujte neophodne stvari

Iako u avionu često dobijete jastuk i deku kada vam se spava, najbolje je da sa sobom ponesete svoj jastuk i deku. Iako to zauzima dodatni prostor, bolje je nego koristiti deke koje se nalazi u avionu i za koje niste sigurni da li ih je neko prije vas koristio.

Pored toga također savjetujemo da koristite dezinfekcijske vlažne maramice i da obrišete sjedište i naslonjače prije nego ih počnete koristiti.

Izbjegavajte sjedište do hodnika

Kada sjedite na sjedištu pored hodnika najviše ste izloženi kontaktu s drugim putnicima. Međutim to nije problem ukoliko ste komunikativna osoba, ali imajte u vidu da na taj način možete pokupiti mnoge klice.

Ukoliko sjedite s osobom koja je očigledno bolesna, sasvim je uredu da tražite promjenu sjedišta. Iako to nije uvijek moguće kada je avion pun, uvijek se može naći neko rješenje.

Podijeli članak