Ko kaže da meksička kuhinja i riba ne idu zajedno? Malo ljutih papričica, korijander i avokado, konzervirani losos pretvoriće u idealan nadjev za brze meksičke tortilje. Kao i uvijek, služite ih uz crnu rižu kuhanu sa nasjecjanim paradajzom i lukom ili samo sa salsom.
Tortilje od lososa i crnog graha
Obogatite jelovnikSASTOJCI
8 tortilja (promjera 15cm)
200g lososa bez kostiju
1 avokado
2 kašike sjeckanih ukiseljenih ljutih papričica
2 kašike vode od ukiseljenih ljutih papričica
2 šolje mješane kupus salate
2 kašike sjeckanog korijandera
400g konzerviranog crnog graha
3 kašike light pavlake
2 kašike salse
2 nasjeckana mlada luka
PRIPREMA
1. Ispecite tortilje na 180°C, okrećući ih samo jednom oko 12 do 14 minuta
2. Pomiješajte losos, avokado i papričice u zdjeli. Pomiješajte kupus korijander i vodu od ukiseljenih papričica u drugoj zdjeli. Sameljite crni grah, pavlaku, salsu i mladi luk u blenderu dok ne dobijete jednoličnu masu. Nakon toga masu zagrijte.
3. Namažite tortilje ovom masom, dodajte preko smjesu sa lososom, a na nju smjesu sa kupusom.
NUTRICIONISTIČKE ČINJENICE
Po porciji: 319 kalorija, 11g masti (2g sat, 6g mono), 16mg holesterola, 16g proteina, 12g vlakana, 352mg natrija, 670mg kalija.
Bonus: Vitamin C (60% dnevnih potreba), Folata (27% dp), kalij (19% dp), Željezo (18% dp), bogat izvor omega-3 kiselina.