"Zanat" naučili na ulici: Ulični razbijači koji su u MMA kavezima postali zvijezde

Klošari sa snovima

MMA ili mješovite borilačke vještine, zamišljene su tako da izvuku sve ono najjače i najrazornije iz boraca. Obično su u tome najbolji oni koji su svoje cijele živote posvetili treniranju pravih borilačkih vještina, ali postoje i drugi putevi...

Interesantno je da značajan broj uličnih razbijača prije ili kasnije u životu dobije priliku da se iskuša u ringu, a upravo na taj način neki od njih su iz uličnog blata dosegli zvjezdani status i zaradili milione. Pet nekadašnjih uličnih boraca se posebno proslavilo u svijetu MMA boraca, a svoj "zanat" su ispekli na ulicama gradova.

Jorge Masvidal

Jorge Masvidal je još jedan tipični primjer transformacije uličnog "fajtera" u MMA borca elitnog nivoa. Čak i dalje postoje snimci nekih od njegovih uličnih borbi kao dokaz i pokazatelj svega onoga šta je prošao prije ulaska u kavez i bogatih ugovora o kojima je čitav život sanjao.

Lee Murray

Veliki talenat za borbu iskristalisan na ulicama Londona, a kasnije iskorišten u MMA borbama gdje je čak bio i velika zvijezda UFC-a, uništen je zahvaljujući klošarskom duhu Leeja Murrayja kog se nije mogao osloboditi. Uhapšen je i osuđen zbog jedne od najvećih pljački u historiji Velike Britanije u kojoj se radilo o čak 53 miliona funti. Trenutno služi 25-godišnju zatvorsku kaznu.

Tank Abbott

Prije nego što se pojavio ogromni Kimbo Slice, Tank Abbott je impresionirao MMA svijet kako svojom pojavom, tako i uspjehom protiv žestokih protivnika. Prethodno je "zanat" naučio kroz više od 100 uličnih borbi nakon kojih je stekao status ulične legende za koju su čuli i čelnici najjačih MMA organizacija.

Eddie Alvarez

Prema sopstvenim priznanjima Eddie Alvarez je imao dosta brutalno odrastanje na ulicama Philadelphije, gdje je prije ulaska u MMA svijet imao oko 100 uličnih borbi. Sudbina je tako htjela da kasnije postane velika zvijezda borilačkih sportova, postane šampion UFC-a u lakoj kategoriji, dvostruku Bellator svjetski šampion, te uspješni borac u drugim promocijama.

Među prvim potezima Alvareza povučenim nakon zarade velikog novca od borbi bio je taj da porodicu preseli iz Kensingtona u Sjeveroistočnu Philadelphiju, očigledno ne želeći da njegov tada tek rođeni sin proživljava slične stvari.

Kimbo Slice

Zasigurno najpoznatiji primjer transformacije uličnog borca u MMA zvijezdu koja zarađuje ogromne svote novca i kojoj se dive milioni fanova MMA borbi. Interesantno je da nikada nije uspio dostići nivo najjačih UFC boraca, dok je na ulicama predstavljao legendu koja je drugima svojom snagom i umijećem borbe utjerivala strah u kosti.

Podijeli članak