Svakodnevni postupci zbog kojih stari koža

Možda niste znali

Svaka žena podsvjesno ili svjesno brine o svom izgledu, te je zbog toga starenje postalo glavni neprijatelj ženskom rodu. Iz tog razlog je potražnja za magičnim eliksirom protiv starenja, kako bi zauvijek održale mladolik izgled, povećana. 

Iako je proces starenja neizbježan, ni jedna žena se ne raduje borama.

U nastavku nekoliko stvari koje radite svakodnevno, a čine da izgledate starije.

Prekomjeran unos namirnica koje stvaraju upalu

Namirnice kao što su biljno ulje, margarin, crveno meso, bijeli hljeb ili namirnice pune šećera ne čine nikakvu uslugu vašoj koži. One zapravo stvaraju hroničnu upalu u tijelu, što ubrzava proces starenja.

Kako biste izbjegli rano starenje dopunite vašu ishranu s namirnicama bogatim omega 3 masnim kiselinama i alfa linoleinskom kiselinom. Namirnice bogate ovim kiselinama su:  laneno sjeme i ulje, avokado, losos i maslinovo ulje. Ove namirnice će pomoći da koža održi nježan i mekan izgled.

Pored toga, obratite pažnju da unosite mnogo voća i povrća. Svježe namirnice su bogate cinkom, selenom, vitaminom C i beta karotenom koji su ključni za proizvodnju kolagena, što održava kožu snažnom i zategnutom.

Uz to, također obratite pažnju na to da unosite dovoljnu količinu proteina. Smanjeni unos proteina može dovesti do bora i pucanja kože. Kako biste izbjegli ovu pojavu svaki dan unosite minimalno jednu namirnicu koja sadrži udio proteina.

Happy Hour

Alkohol je prirodni diuretik, pa je s većim unosom alkohola i nivo dehidracije povećan. Dehidracija nije jedini problem koji je uzrokovan alkoholom, prekomjeran unos alkohola izaziva akne i bore, koje vas čine starijima.

Smanjenim unosom alkohola, smanjit ćete i rad jetre koja neće imati potrebu za izbacivanje toksina iz tijela. S tim u vezi,  ispravan rad jetre imati će i pozitivan odraz na kožu. 

Stres

Ništa ne utječe gore na tijelo kao anksioznost i konstantni stres.

Istraživanje je pokazalo da stres koji je u vezi s poslom šteti DNK-u u ćelijama. Istraživači su mjerili dužinu telomera i došli do zaključka da osobe pod stresom imaju smanjene telomere, što uzrokuje pucanje, oštećenje i smrt ćelija. Pored toga, stres ubrzava starenje mozga, povećava krvni pritisak i ometa san, što u kombinaciji daje stariji izgled.

Teško je umanjiti stres koji dolazi s poslom, ali pokušajte promjeniti neke druge stvari. Unosite manje kofeina, izbjegavajte prerađenu hranu, te meditirajte kako se na vama ne bi vidjeli pokazatelji starenja.

Manjak sna

Nedovoljna količina sna uzrokuje mnogo zdravstvenih problema kao što je povećanje tjelesne težine, slabost imunološkog sistema, problematičnu kožu i smanjeno pamćenje.

Pokušajte odmoriti sedam do devet sati dnevno. Međutim obratite pažnju na to da ne pretjerate sa snom, što često može dovesti do stvaranja bora na licu. Najbolji način da izbjegnete bore nastale spavanjem je spavanje na leđima i na mekoj postelji.

Izlaganje suncu

Koliko god bio dobar osjećaj, direktno izlaganje sunčanim zrakama je jedna od najgorih stvari za kožu. Pored povećanog rizika raka, izlaganje UV zrakama slabi kožne ćelije i krvne sudove što uzrokuje tamni ten za kojim svi žude.

Međutim izlaganje suncu je neizbježno. Ipak, od njih se možete zaštiti koristeći odgovarajuće zaštite.

Kako biste povećali zaštitu od sunca nanesite SPF 30 zaštitu od sunca na cijelo tijelo i nemojte zaboraviti nanositi je svaka dva sata. 

Pušenje

Pušenje je povezano sa srčanim manama, povećanim krvnim pritiskom, rakom pluća i mokraćnog mjehura. Pušenje također onemogućava protok kisika kožnim ćelijama što stvara nejednaku boju kože.

Pored toga, duhan smanjuje stvaranje kolagena u tijelu što dovodi do mlitavosti kože, ne samo na licu nego i na rukama, prsima i vratu. Uz to, pušaći konstantno koriste mišiće oko usta za pušenje, što s vremenom uzrokuje duboke bore.

Neodgovarajuća njega očiju

Koža podočnjaka je najtanja koža i posjeduje najmanje žlijezda lojnice. Koristite posebne kreme koje sadrže više peptida, što će povećati stvaranje kolagena.

Dodatni sastojci u kremama koji doprinose smanjivanju nastanku bora su: kofein i nikotinska kiselina (niacin).

Fizička neaktivnost

Umjerena fizička aktivnost nije samo dobra za mršavljenje, srce i pluća jer također pruža mladalački izgled licu.

Pogrešna šminka

Šminkom možete prekriti nesavršenosti na koži, ali pogrešan odabir šminke zapravo može uzrokovati kontra efekt. Naprimjer, teži puderi se mogu unijeti u bore lica i s tim stvoriti stariji izgled.

Kako biste izbjegli ovaj efekt možete koristiti lakše pudere ili kreme u boji koje imaju dovoljnu prekrivnu moć, a neće se unijeti u bore vašeg lica.

Podijeli članak