Zdravi napitci za djecu

Naviknuti djecu na zdravu ishranu može biti poprilično veliki izazov, a još veći je pronaći zdrave napitke koji neće štetiti njihovom zdravlju. 

Većina djece obožava slatko. Zbog toga je neophodno naučiti ih na izbalansiranu ishranu kako biste poboljšali i očuvali njihovo zdravlje. U nastavku teksta Body.ba vam predstavlja nekoliko zdravih napitaka za djecu.

Voda

Kada vam dijete kaže da je žedno prvo što biste mu trebali ponuditi je voda. Voda je neophodna za mnoge vitalne procese kod djeteta, kao što je to regulacija temperature i pravilan rad organa.

Prirodna voda s okusima

Zbog nedostatka okusa, moguće je da većina djece odbija vodu. Kako biste joj dali okus možete dodati svježe voće i biljke u vodu.

Kokosova voda

Iako kokosova voda sadrži šećer i kalorije, mnogo je bolja opcija za vaše dijete od gaziranih sokova ili energetskih napitaka. Pored toga, kokosova voda sadrži mnogo nutrijenata i elektrolita uključujući vitamin C, magnezij, fosfor i kalcij.

Određeni smoothie

Smoothie je savršeni način da u dječju ishranu unesete voće i povrće. Mnogi kupovni smoothie su prepuni šećera pa bi ih iz tog razloga trebalo izbjegavati. Nasuprot kupovnim, domaći smoothie je bogat hranjivim materijama pa je zbog toga savršen napitak za djecu.

Domaći čajevi

Iako nije uobičajeno djeci davati čajeve, određeni biljni čajevi su pogodni za dječje zdravlje. Biljni čajevi kao menta ili kamilica su savršena opcija za vašu djecu jer ne sadrže kofein.

Podijeli članak