Za bolje pamćenje: Tri namirnice koje se preporučuju studentima

Teški mentalni napori kao što je učenje, zaista troše energiju poput neke lakše fizičke aktivnosti. Zbog toga studenti i učenici trebaju dobro paziti na odabir namirnica koje će služiti kao gorivo.

Pored najvažnijih makronutrijenata, istraživanja su pokazala da postoje i namirnice koje istinski djeluju kao pojačivači moždanih funkcija. U tom pogledu su se tri posebno istakle, o kojima će biti više riječi o nastavku.

Borovnice

Snažni antioksidans i jedna od najzdravijih vrsta voća, upravo su borovnice koje imaju snažan uticaj na kognitivne funkcije. Ozbiljna istraživanja su čak dokazala da i jedna šoljica dnevno pojedenih borovnica značajno popravlja pamćenje, te odgađa mentalno starenje za dvije i pol godine, što je vrlo ozbiljan zaključak koji ih čini još cjenjenijima.

Kakao

Mnogo je osoba koje velike psihičke napore poput učenja ne mogu zamisliti bez čokolade. To je zbog dokazanog efekta flavona u kakaku na kognitivne funkcije, a koji između ostalog poboljšavaju i cirkulaciju krvi koja osigurava bolji dotok kisika u mozak i samim tim jaču moždanu funkciju.

Važno je naglasiti da pravi kakao ima gorak okus, te da najukusnije slatke čokolade obično imaju toliko malo kakaa i toliko je prerađen, da se pomenuti efekti ne mogu ni osjetiti, dok šećer istovremeno pravi više štete nego dobroga. Zbog toga je važno odabrati tamnu, gorku čokoladu ili gorki kakao prah dodavati u kafu, mlijeko ili jogurt.

Kafa

Kafa je poznati, veliki saborac svih osoba koje umno obavljaju svoje zadatke, pa čak i onih kojima treba fizičke sposobnosti podići na viši nivo budeći mozak i čineći njegove funkcije bistrijim i oštrijim. Interesantno je što efekat ispijene kafe ili drugog napitka s kofeinom proizvodi efekat vrlo brzo, a već dvadeset minuta poslije je koncentracija kofeina u krvi na vrhuncu, što se može itekako dobro iskoristiti.

Podijeli članak