Ove namirnice će vam sigurno pomoći da dugo budete siti

Kako izbjeći glad?

Ukoliko želite da sitost potraje i da želja za drugom, kaloričnom hranom bude minimalna, onda morate da konzumirate jednu od ovih 11 namirnica.

Ove namirnice će vam sigurno pomoći da dugo budete siti

Često osobe koje su na dijetama imaju problem jer u nekom trenutku osjete glad i požele nešto da pojedu, a kako bi glad bila manja, a sitost potrajala, morate pronaći adekvatnu hranu.

Donosimo listu od 12 namirnica koje pomažu da što duže budete siti:

Čili

Prema najnovijim studijama, ljuti začini pomažu u suzbijanju apetita. Osobe koje dodaju svom jelu 1/4 kašičice čilija osjećaju se sitije i zadovoljnije.

Zrna mahunarki

Mahunarke su super hrana bogata proteinima, vlaknima, antidoksidansima, vitaminom B i gvožđem. Uz takvu prehranu lakše ćete kontrolisat apetit jer vas duže čini sitima. U časopisu "Obesity" otkriveno je da je 31 posto ljudi bilo zadovoljnije nakon jela bogatog zrnima mahunarki.

Jabuke

Još jedna namirnica koja vam pomaže da duže ostanete siti je jabuka. Ukoliko pojedete jednu jabuku pola sata prije glavnog jela, obrok ćete jesti manje zato što će vas ona napuniti vodom i vlaknima.

Supa

Osobe koje za ručak prvo pojedu supu, smanje ukupni unos kalorija od obroka za 20 posto. Supe nemaju puno kalorija i ukusne su, a s obzirom da popune dosta mjesta u stomaku, smanjit će vašu potrebu i želju za većom količinom hrane.

Voda

I glad i žeđ imaju dosta slične simptome. Ponekad ste možda samo žedni, a osjećate da ste gladni. Dnevno je važno piti dosta vode kako bi se izbjegla dehidriracija, ali uz pomoć vode vratit ćemo energiju i popraviti raspoloženje. Ako osjetite poslije podne naglu potrebu da pojedete nešto slatko, dovoljno je da popijete čašu vode i da pričekate 10 minuta. Napad gladi će proći, a vi nećete unijeti nepotrebne kalorije.

Jaja

Proteini koji se nalaze u jajima pomoći će vam da do kasnog ručka ostanete siti. Jaja za doručak su prava kombinacija, smanjuju napade gladi i generalno nećete imati kasnije veliku potrebu za konzumiranjem kaloričnih namirnica.

Kiseli krastavci

Uglavnom i kiseli krastavci i ostalo ukiseljeno povrće pomaže da se unosi manji broj kalorija. U sebi sadrži masne kiseline koje poboljšavaju vezu između stomaka i mozga i tako stimuliše proizvodnju hormona koji poboljšavaju signale apetita, a i dobro je za probavu.

Tamna čokolada

Za razliku od mliječne čokolade, tamna čokolada zasićuje i možete je uvijek iskoristiti kada poželite nešto slatko da pojedete jer u sebi ne sadrži puno kalorija. Osim toga, dobra je za krvni pritisak, srce i mozak.

Orašasti plodovi

Zbog svojih zasićenih masnih kiselina, proteina i vlakana, orašasti plodovi zaustavit će glad. Ako ih jedete s ugljenim hidratima, voćem i zobenom kašom, probava će se usporiti i regulisati šećer zbog čega nećete imati potrebu za slatkišima.

Avokado

Avokado brzo zasiti zbog svog sastava i ako pojedete samo pola, osjećat ćete se duže sitno i nećete kasnije imati potrebu za dodatnim grickanjem.

Protein sirutke

Protein sirutke se smatra jednim od proteina koji najviše zasite i oni koji su ga pili tvrde da su jeli 18 posto manje narednih nekoliko sati u odnosu na druge namirnice.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak