Tri najčešće greške prilikom "cheat" obroka

Iz planiranog opuštanja u katastrofu

Dok je "cheat" obrok osmišljen kao vrlo pozitivna stvar koja utiče na brže dostizanje samog fitness cilja, mnogi prave takve greške da ih niz takvih opuštenijih obroka odvede zapravo u debljanje i još veće udaljavanje od onoga ka čemu teže.

Postoji više različitih grešaka koje odvode cijeli proces u pogrešan smjer, a tri koje ćemo navesti u nastavku, daleko su najproblematičnije. Krenimo redom.

Previše cheat obroka

Prva i primarna greška vezana za "cheat" obroke je vezana za njihovu učestalost. Jednostavno, kada se u plan ishrane ubaci više od jednog takvog obroka sedmično, stvari počinju gubiti smisao i cijela dijeta dolazi u pitanje zbog toga što se ranije mukom napravljeni kalorijski deficit vrlo brzo poništi velikim suficitom.

Previše obilni cheat obroci

Drugi najveći problem vezan za "cheat" obroke je taj što ljudi jako često nemaju mjere i prilikom "varanja" prelaze svaku granicu. Stav da se zaslužio takav ogromni obrok bez ikakvih ograničenja, u velikom broju slučajeva dovede do prejedanja teških i po 2000 kalorija. Jasno je da takav obrok ima ogroman uticaj koji dovodi u pitanje uspješnost cijelog procesa.

Prepuštanje cheat danima umjesto cheat obroka

Treći oblik pretjerivanja je taj što se i oni koji drže relativno lagane dijete i koje ne traju dugo, umjesto jednog "cheat" obroka u svoj plan ishrane ubacuju cijeli dan bez pravila tokom kog se prejedaju od jutra do mraka. Ako se ne radi o bodybuilderima koji su upravo završili takmičenje, takav pristup je daleko od ispravnog.

Podijeli članak