Slučaj Arjena Robbena je najbolji pokazatelj koliko pokvaren zub može izazvati problema

Skoro pa okončao karijeru zbog zuba

Koliko jedan jedini pokvaren zub može izazvati problema u ljudskom tijelu, nekada ne mogu da vjeruju ni najbolji svjetski ljekari, a upravo njih je slavni Holanđanin obilazio mjesecima, pokušavajući da ustanovi šta mu se dešava.

Jedna od najvećih zvijezda minhenskog Bayerna, našla se u problemima još kada su se u novembru prošle godine počeli javljati nesnosni bolovi u nozi. Bol je zastrašujućim intenzitetom signaliziran iz bedrenog živca, a koji se inače proteže sve od kičme, kroz zadnjicu, pa sve do stopala.

Veteran i miljenik navijača bundesligaškog giganta je pokušavao dati doprinos svom timu, ali od 27. novembra jednostavno nije bio sposoban, a cijela karijera je došla pod pitanje kada je propalo još nekoliko pokušaja priključenja timu. Da stvar bude gora, za 35-godišnjeg Robbena je ovo posljednja sezona na Allianz Areni, te mu od nastupa ovisi i eventualni završni angažman u karijeri, a svakako postoji i velika želja da se sa stilom oprosti od vjernih navijača koji su ga godinama bodrili.

Na kraju se sve završilo itekako sretno, ali i nevjerovatno, budući da se ispostavilo da je infekcija uzrokovana pokvarenim zubom bila 'okidač' svih problema. Nakon što se riješio taj stomatološki problem, povukli su se i svi simptomi koji su mjesecima izluđivali ljekare sa najopremljenijih klinika.

"Nažalost, imamo situaciju u kojoj ne znamo tačno šta je problem, a to je jako teško, čak i frustrirajuće. Dva puta sam se pokušao vratiti, trenirao sam s ekipom i bio jako blizu, ali se moje stanje uvijek pogoršalo. Želim na teren, motivisan sam jer želim da me navijači Bayerna prije rastanka još jednom vide u najboljoj formi", bile su riječi Robbena malo prije nego što će otići kod stomatologa i riješiti svoj veliki zdravstveni problem za kog nije ni slutio da je povezan.

To je ujedno bio vrlo dobar podsjetnik javnosti na to da čak i sakriveni kvarovi i ciste iznad zuba mogu biti uzročnici mnoštva različitih neugodnosti, od bolova duž cijelog tijela, bolova u zglobovima, opadanja kose na pojedinim mjestima, pa do drugih još nelogičnije povezanih problema.

Podijeli članak