Godine nisu ograničenje: Upoznajte najstarije sportiste na svijetu

Njima pozne godine nisu problem

Godine ne treba shvatiti kao ograničenje niti ikada treba misliti da je za neke stvari kasno. To najbolje pokazuju priče najstarijih sportista na svijetu koji su i dan danas aktivni, a većina njih se svojim sportovima počela baviti u godinama kada su mnogi pomislili da im u životu nije preostalo vremena ni za šta tako fizički izazovno.

Inspirativne priče ljudi među kojima su neki stariji i od 100 godina, a i dalje su sposobniji od prosječnih mladih osoba, donosimo u nastavku teksta.

Ida Keeling: 104-godišnja sprinterica

"Imala sa 67 godina kada sam počela trčati. Izgubila sam dva sina u slučajevima nasilja povezanim sa drogom 1978. i 1981., a to me je slomilo. Bila sam veoma depresivna. Kćerka Cheryl je došla jednog dana i vidjela da sam u lošem stanju, te je željela da krenem s njom na trčanje i napravimo malu utrku. To mi je donijelo dobro i nastavila sam se kretati", ističe danas 104-godišnja Ida Keeling, koja na zaprepaštenje sviju i dalje trči i to veoma uspješno. Priznaje da nije brza, ali zato kada krene u utrku zna da će je i završiti.

Eddy Diget: 74-godišnji fitness trener

"Uvijek sam trenirao, cross-country trčanje, klizanje na ledu, rolanje, mačevanje, vožnja bicikla... Predstavljao sam i Englesku na Commonwealth igrama u Perthu 1962. u ronjenju i plivanju. Tegove dižem već 45 godina i bio sam dva puta šampion Velike Britanije u bodybuildingu, jednom sa 58, a jednom sa 68 godina", priča samo mali djelić svoje životne priče ovaj impresivni fitness trener koji i dan danas radi u DW Fitness centru, inače prvoj teretani u Kilton Keynesu u Engleskoj.

Gwyn Haslock: 73-godišnji surfer

"Dok sam odrastao, moja porodica je uvijek išla na more, a počeli smo surfati 1950-ih na sjevernoj obali Cornwalla na drvenim daskama", priča 73-godišnji surfer Gwyn Haslock, koji priznaje da tek nakon penzionisanja ima dovoljno vremena za surfanje u kom je prije uživao samo vikendom.

Edwina Brocklesby: 76-godišnja triatlonka

"Ja nisam radila nikakve vježbe do svoje 50. Sjećam se, kada sam u školi pokušavala iz zabave napraviti skok u dalj, da se nisam mogla pomaknuti dvije sedmice kasnije", priča ova inspirativna starica, koja je veliki zaokret u životu napravila nakon što joj je preminuo suprug. Prvo je počela trčati sa malom grupom prijatelja trkača, da bi u narednom periodu istrčala i maraton, a zatim se ozbiljno posvetila i plivanju, te došla čak do triatlona.

Fauja Singh: 108-godišnji maratonac

"Kada sam se priključio da trčim maraton po prvi put u svojoj 89. godini, reakcije su bile podijeljene. Jedni su bili uzbuđeni želeći da vide hoću li uspjeti i željeli su mi dobro, dok drugi nisu vjerovali da uopšte ja to mogu", priča nevjerovatni rođeni Indijac koji je dobio medalju Britanskog kraljevstva i smatra se najstarijom osobom koja je istrčala maraton. Međutim, problem za potpunu potvrdu toga je nastao kada se shvatilo da Indija nije izdavala rodne listove 1911. godine, pa je Singhov rekord ostao kao neslužbeni.

Podijeli članak