Pet namirnica za zdrave oči

Pored mrkve

Vjerovatno ste čuli da mrkva i drugo narandžasto voće i povrće potiču zdravlje očiju i zaštitu vida, i to je potpuno tačno: betakaroten, vrsta vitamina A koja daje boju, pomaže mrežnjači i drugim dijelovima očiju da funkcionišu ispravno. Ali dobar vid ne zavisi samo od betakarotena. Iako njihova veza sa dobrim vidom nije dobro poznata, nekoliko drugih vitamina i minerala su vrlo bitni za zdravlje očiju.

Ovih 5 bitnih namirnica uvrstite u svoju obaveznu ishranu da zadržite svoje oči u sjajnoj formi.

Lisnato zeleno povrće

Povrće sadrži lutein i zeaksatin – antioksidansi koji, prema istraživanjima, smanjuju rizik od razvoja makularne degenacije i katarakte.

Jaja

Žumanjak je glavni izvor luteina i zeaksantina – plus cink, koji također pomaže da se snanji rizik makularne degeneracije, prema doktoru Paulu Doughtery.

Agrumi i bobičasto voće

Ovo voće je spremište vitamina C, koji dokazano smanjuje rizik razvijanja makularne degeneracije i katarakte.

Bademi

Bademi sadrže vitamin E, koji usporava makularnu degeneraciju. Šaka badema vam daje oko pola dnevne potrebne dnevne doze vitamina E.

Masna riba

Tuna, losos, skuša, srdela i pastrva su bogate DHA kiselinom, kiselina koja se nalazi u mrežnjači – čije su niske razine povezane sa sindromom suhog oka, kaže doktor Jimmy Lee, direktor refrakcijske hirurgije na klinici u New Yorku.

Podijeli članak