Namirnice koje najviše kvare bjelinu zuba

Uticaj na zube

Predviđanja da bi tržište proizvoda za izbjeljivanje zuba u idućih pet godina moglo zaraditi i do 8,2 milijardi dolara, dovoljan je pokazatelj koliko su ljudi nezadovoljni bjelinom svojih zuba.

Zaista je i istina da tokom života uslijed različitih prehrambenih navika čak i najzdraviji zubi poprimaju malo tamniju boju, a stručnjaci skreću pažnju da u tom kontekstu pojedine namirnice naročito prave problem.

"Smoothieji napravljeni od bobičastog voća, ali i razni sokovi mogu biti bogati kiselinama pa bi bilo dobro da ih ne konzumirate previše ili ako već ne možete bez njih, pijte ih na slamku. Paradajz i proizvodi na njihovoj bazi vrlo su kiseli i nisu pretjerano pogodni za zube. Trebali biste izbjegavati i većinu preljeva za salate", pojasnila je stomatologinja dr. Krystyna Wilszynski, osvrnuvši se posebno na problematiku supstance tanina koja se nalazi u svima omiljenim pićima, ali i problematičnim alkoholnim pićima:

"Mrlje od kafe i čaja nastaju zbog tanina koje ta pića sadrže u sebi. Oni se nakupljaju na caklini zuba koja sadrži sićušne rupice. Teško je odvojiti se od tih pića, ali ne bi bilo loše napraviti pauzu s vremena na vrijeme."

"Kisela alkoholna pića mogu omekšati caklinu zbog čega je veća vjerojatno da će vam zubi potamniti od neke hrane i drugih pića. Sva hrana s visokim nivoom kiselosti može biti problematična za zube".

Ona je još podsjetila na važnost hidratacije jer vlažnost usta prirodno pomaže zubima de se očiste i zaštite od bilo koje kiseline.

Podijeli članak