Trikovi za preživljavanje vrućih ljetnih dana

Nema klime, nema problema

Temperatura se svaki dan sve više penje i postaje sve teže da se nosimo s ljetnim vrućinama. Sparina i vrućina ne štede nikoga, a obzirom da ljeto ne želimo provesti žaleći se na toplinu, važno je da budemo maštoviti kada je riječ o rashlađivanju.

Iako su visoke ljetne temperature neizbježne, postoje načini da se lakše nosite s njima, a Body.ba vam donosi 6 jednostavnih trikova koji će vam pomoći.

Odaberite pamuk

Visoke ljetne temperature zaista mogu poremetiti naš raspored spavanja. Bacanje i okretanje u krevetu vas praktično zalijepi za čaršaf. Za hladnije noći spremite posteljinu od satena, svile ili poliestera, a za vruće ljetne dane ipak odaberite posteljinu od laganog pamuka, koja je prozračna i izvrsna za spavanje.

Jedite začinjenu hranu

Iako ovo zvuči kao loša ideja, ljuta hrana vam zaista može pomoći da se osvježite. Ljuta hrana dobija toplinu iz hemijskog kapsaicina, koji vas tjera da se više znojite, a samim tim vas i hladi.

Spavajte s hladnim peškirom

Hladan peškir i ventilator su vjerovatno najbolja kombinacija za vruće ljetne dane. Isparavanje vode iz tkanine hladi vas tokom noći, a plahta ili peškir će se vjerovatno do jutra osušiti.

Jedite manje slane hrane i proteina

Slana hrana i proteini stvaraju metaboličku toplinu kada se probavljaju, što može uzrokovati gubitak vode. Jedite dosta voća i povrća, te se pobrinite da imate više manjih obroka tokom dana.

Vlažne zavjese

Ovaj trik postoji već dugo godina, ali rijetki ga zaista i iskušavaju kod kuće. Natapanje zastora je odličan način za hlađenje, te će prostorija u kojoj boravite primati manje sunčeve svjetlosti i toplog zraka izvana. Ovaj trik funkcioniše samo ako dolazi do cirkulacije zraka, tako da možete staviti i ventilator iza zavjese i rashladiti prostor.

Držite hidratantne kreme u frižideru

Tokom vrućih ljetnih dana ključno je da hidratizirate i brinete o vašoj koži. Najbolji način da brinete o koži, a da se istovremeno osvježite, jeste nanošenjem hladnih hidratizirajućih krema na tijelo. Stavite vaše omiljene losione, kreme ili ulja u frižider i nanesite ih na tijelo kako biste se rashladili i sačuvali zdravlje kože.

Podijeli članak