Nemate klimu? Nema problema, ovi trikovi će vam pomoći da rashladite vaš dom

Ukoliko nemate klimu kod kuće, onda zaista nije ugodno provoditi ljetne dane sa visokim temperaturama.

Nemate klimu? Nema problema, ovi trikovi će vam pomoći da rashladite vaš dom

Juni samo što je počeo, a već "divljaju" temperature, pa je u našoj zemlji i u maju znalo biti 30+ stepeni, a šta tek reći za juli ili avgust? No, dobro, šta da se radi, moraju da se iznađu rješenja, barem govoreći iz perspektive osoba koje nisu još uvijek nabavile klimu i nemaju mogućnost takvog hlađenja.

Postoji 10 ekološki prihvatljivih trikova koji će rashladiti vaš dom prirodno, bez previsokih troškova.

Kako ohladiti kuću bez klime?

1. Pokrijte prozore kremom za sunčanje - ona vas štiti i od štetnog djelovanja ultraljubičastih zraka i od zagušljive ljetne vrućine. Kreme za sunčanje dostupne su u raznim nijansama, ovisno o tome koliko svjetlosti želite u prostoriji.

2. Izolirajte zidove - toplinska izolacija koju su izradili profesionalci, kvalitetnim materijalima, može održavati stalnu temperaturu unutar kuće. Također, toplinska izolacija zidova smanjuje rizik od stvaranja vlage i smanjuje razinu vlage u vazduhu.

3. Zamijenite žarulje - da, dobrsto te čuli. Žarulje sa žarnom emituju puno topline pa ih je potrebno zamijeniti fluorscentnim žaruljama koje troše manje energije, imaju duži vijek trajanja i ne emituju nikakvu toplinu.

4. Rolete - više od četvrtine topline u domovima je zbog nepokrivenih prozora kroz koje sunčeve zrake lako prolaze. Koristite tamne rolete koje blokiraju svjetlost i toplinu, naročito danju od 11 do 16 sati.

5. Koristite ventilator. Staromodno je, ali dosta je učinkovito. Međutim, imajte na umu da ga morate povremeno čistiti kao i prostoriju u kojoj ga koristite, kako biste izbjegli širenje prašine i njeno udisanje. Još jedan dobar trik - stavite zdjelu za led ispred ventilatora. Zrak u prostoriji bit će dosta hladniji.

6. Izbjegavajte kuhanje u pećnici i korištenje uređaja koji zagrijavaju zrak kao PC ili TV. Ili te aktivnosti radite ujutro ili kasno navečer, kada padaju vanjske temperature. Također isključite uređaje koje ne koristite jer elektronika stvara toplinu čak i kad nije upaljena.

7. Kupite jastuk s učinkom hlađenja jer je to investicija kojom ćete sigurno biti zadovoljni. Uz rashladni gel jastuk imat ćete mirniji san. Gel upija višak topline i stvara prirodno hlađenje.

8. Spavajte s otvorenim prozorom. Ne, neće vam naštetiti zdravlju. Hladan noćni zrak pomoći će vam da se bolje odmorite i da ujutro budete poletniji.

9. Koristite posteljinu od pamuka jer su ovi materijali hladniji i omogućuju brzo isparavanje znoja, u sporedbi sa satenom ili svilom. Isto vrijedi i za pidžame, koje moraju biti što udobnije i izrađene isključivo od prirotnih materijala.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak