Umjerena konzumacija crnog vina je odlična za želudac

Zdravlje u čaši vina

Crno vino bi moglo biti korisno za crijeva, povećavajući broj različitih vrsta korisnih bakterija koje mogu živjeti u vašem želucu. Koristi ovog napitka vjerovatno dolaze iz polifenola - koji se nalaze u mnogo voća i povrća.

Zašto je to važno?

Polifenoli, poput resveratrola - koji se nalazi u crvenog grožđu, su mikrohranjiva za koja se smatra da imaju korisna svojstva, te djeluju kao gorivo za korisne mikrobe koji žive unutar naših crijeva.

Kako jesti za dobro zdravlje crijeva?

Naša crijeva sadrže mnoštvo bakterija, a ova zajednica "prijateljskih" mikroorganizama pomaže nam održati zdravlje. Sve veći broj istraživača sugeriše da nas male promjene u mikrobioti mogu učiniti podložnijima bolestima poput sindroma iritabilnog crijeva, srčanih bolesti i pretilosti, a mogu čak i utjecati na naše raspoloženje i mentalno zdravlje.

Naša dijeta, način života i neke vrste lijekova, mogu uznemiriti ovaj fino uravnoteženi crijevni ekosistem.

Kakva su bila istraživanja?

Istraživanje, objavljeno u časopisu Gastroenterology, posmatralo je hiljade ljudi koji žive u Velikoj Britaniji, SAD-u i Holandiji. Sudionici su prethodno upisani u zdravstvene istraživačke programe, a potom su upitani o njihovoj prehrani i količini alkohola koju inače piju. Želučana mikrobiota osoba koje su konzumirale crno vino je bila puno više raznolika, od onih koji su pili druge vrste alkohola. Raznolikost dobrih bakterija se povećavala s količinom popijenog vina, iako je i povremeno pijenje - jedna časa sedmično, bilo učinkovito.

Istraživači kažu da se prekomjerna konzumacija ne preporučuje i vjerovatno bi imala loš učinak na crijeva, kao i na opće zdravlje osobe.

Ako danas želite odabrati jedno alkoholno piće, odaberite crno vino. Ovo piće ima potencijalno blagotvoran učinak na vas i vaše mikrobe u crijevima, što zauzvrat može pomoći i težini i riziku od srčanih bolesti.

Podijeli članak