Zdravstvene prednosti kuhanog vina

Opustite se uz zdravu čašu ovog prazničnog napitka

Kuhano vino se obično sprema s agrumima, poput narandže, limuna, te začinima kao što su cimet, klinčići, muškatni oraščić ili đumbir. Kuhano vino je tradicija još od 2. stoljeća, te se vjeruje da je rimskog porijekla.

Zdravstvene prednosti kuhanog vina
Unsplash

Iako se možda osjećate loše dok se opuštate uz čašu toplog kuhanog vina tokom zimskog perioda, možda će vas iznenaditi činjenica da je ovaj napitak izuzetno zdrav i koristan za vaše zdravlje. Vino ima brojne koristi za zdravlje, naravno, ako se pije u umjerenim količinama.

Smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti

Neka istraživanja pokazuju da crveno vino može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, koje izazivaju srčane i moždane udare. Crveno vino je odličan izvor antioksidanata, a smatra se da njegovo pijenje pomaže u povećanju nivoa HDL holesterola („dobrog“ holesterola) i eliminira LDL „loš“ holesterol, pomažući u sprječavanju začepljenja arterija i bolesti srca. Muškatni oraščić u kuhanom vinu također može pomoći kardiovaskularnom sistemu, te može pojačati rad srca.

Smanjenje osteoporoze

Crno vino je povezano i sa smanjenjem rizika od osteoporoze, koja oslabljuje kosti, povećanjem gustoće kostiju. Zahvaljujući resveratrolu - polifenolnom biljnom spoju u crnom vinu koji ima protuupalna svojstva, kuhano vino vam može pomoći u jačanju kostiju.

Usporavanje procesa starenja

Smatra se da resveratrol u crnom vinu pomaže u pomlađivanju ćelija i usporavanju procesa starenja. Visoka količina resveratrola pomaže i u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala u koži, čineći tako da izgledate mlađe.

Jačanje mozga

Spoj resveratrol također pomaže u poboljšanju protoka krvi, a istraživanja sugerišu da može poboljšati rad mozga i pamćenje. Osim toga, muškatni oraščić u kuhanom vinu također može pomoći u stimulisanju mozga, smanjujući umor, stres, tjeskobu i poboljšavajući koncentraciju.

Brže ozdravljenje od prehlade

Antioksidanti u crvenom vinu mogu pomoći u borbi protiv infekcija i jačanju imuniteta. Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su pili više od 14 čaša vina sedmično imali 40% manji rizik od prehlade. Vjeruje se da i klinčići imaju antivirusna svojstva.

Detoksikacija bubrega i jetre

Muškatni oraščić u kuhanom vinu može pomoći u čišćenju jetre i bubrega od toksina, a posebno je efikasan i kao tonik za jetru. Kuhano vino je poznato i po tome što može pomoći u sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca.

Borba protiv upale

Dokazano je da cimet, koji se nalazi u kuhanom vinu, ima snažno protuupalno djelovanje, smanjuje oticanje i vraća normalnu funkciju tkiva. Ovo može pomoći osobama koje boluju od artritisa. Antioksidanti u crvenom vinu i klinčiću također mogu pomoći u smanjenju upale.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak