Kuhano vino se obično sprema s agrumima, poput narandže, limuna, te začinima kao što su cimet, klinčići, muškatni oraščić ili đumbir. Kuhano vino je tradicija još od 2. stoljeća, te se vjeruje da je rimskog porijekla.
Zdravstvene prednosti kuhanog vina
Opustite se uz zdravu čašu ovog prazničnog napitkaIako se možda osjećate loše dok se opuštate uz čašu toplog kuhanog vina tokom zimskog perioda, možda će vas iznenaditi činjenica da je ovaj napitak izuzetno zdrav i koristan za vaše zdravlje. Vino ima brojne koristi za zdravlje, naravno, ako se pije u umjerenim količinama.
Smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti
Neka istraživanja pokazuju da crveno vino može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, koje izazivaju srčane i moždane udare. Crveno vino je odličan izvor antioksidanata, a smatra se da njegovo pijenje pomaže u povećanju nivoa HDL holesterola („dobrog“ holesterola) i eliminira LDL „loš“ holesterol, pomažući u sprječavanju začepljenja arterija i bolesti srca. Muškatni oraščić u kuhanom vinu također može pomoći kardiovaskularnom sistemu, te može pojačati rad srca.
Smanjenje osteoporoze
Crno vino je povezano i sa smanjenjem rizika od osteoporoze, koja oslabljuje kosti, povećanjem gustoće kostiju. Zahvaljujući resveratrolu - polifenolnom biljnom spoju u crnom vinu koji ima protuupalna svojstva, kuhano vino vam može pomoći u jačanju kostiju.
Usporavanje procesa starenja
Smatra se da resveratrol u crnom vinu pomaže u pomlađivanju ćelija i usporavanju procesa starenja. Visoka količina resveratrola pomaže i u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala u koži, čineći tako da izgledate mlađe.
Jačanje mozga
Spoj resveratrol također pomaže u poboljšanju protoka krvi, a istraživanja sugerišu da može poboljšati rad mozga i pamćenje. Osim toga, muškatni oraščić u kuhanom vinu također može pomoći u stimulisanju mozga, smanjujući umor, stres, tjeskobu i poboljšavajući koncentraciju.
Brže ozdravljenje od prehlade
Antioksidanti u crvenom vinu mogu pomoći u borbi protiv infekcija i jačanju imuniteta. Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su pili više od 14 čaša vina sedmično imali 40% manji rizik od prehlade. Vjeruje se da i klinčići imaju antivirusna svojstva.
Detoksikacija bubrega i jetre
Muškatni oraščić u kuhanom vinu može pomoći u čišćenju jetre i bubrega od toksina, a posebno je efikasan i kao tonik za jetru. Kuhano vino je poznato i po tome što može pomoći u sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca.
Borba protiv upale
Dokazano je da cimet, koji se nalazi u kuhanom vinu, ima snažno protuupalno djelovanje, smanjuje oticanje i vraća normalnu funkciju tkiva. Ovo može pomoći osobama koje boluju od artritisa. Antioksidanti u crvenom vinu i klinčiću također mogu pomoći u smanjenju upale.