Antioksidansi koji se nalaze u brojnim namirnicama, poput kafe, vine i čokolade, su izuzetno korisni za naše zdravlje.
Kafa, vino i čokolada: Koliko antioksidansa se nalazi u ovim ukusnim namirnicama?
Neki od najboljih izvoraIpak, možete se zapitati koliko antioksidansa zapravo sadrže ove ukusne namirnice. Body.ba vam u nastavku objašnjava šta su antioksidansi, te zašto su tako dobri za vas:
Antioksidansi su hranjivi sastojci u hrani koji nas mogu zaštiti od oksidativnog stresa koji je rezultat našeg metabolizma. Opekotine od sunca, izloženost dimu cigareta i drugi stresovi mogu u tijelu stvoriti oksidativni stres, što uzrokuje oštećenja ćelija. To može dovesti do brojnih bolesti, uključujući dijabetes, hipertenziju, bolesti srca i rak. Antioksidansi pomažu u neutralisanju dijela oksidativnog stresa koji dovodi do ovih opasnih stanja. Određene namirnice su odličan izvor antioksidansa. Hrana poput bobičastog voća, orašastih plodova, sjemenki, začina i slično je odličan izvor antioksidansa. Tu spadaju i kafa, čokolada i vino, kao neki od najboljih izvora.
Čokolada
Poslastica koju rijetko ko ne voli je odličan izvor antioksidansa. Prije svega, važno je da se upoznamo s načinom na koji se čokolada pravi. Postoje različite vrste kakaa. Kakao u prahu je najzdravija vrsta, ali za većinu ljudi ova namirnica ima prilično gorak okus. Prah možete koristiti prilikom pripreme obroka, ili ga dodati u smoothie za zdravi čokoladni napitak. Zrna kakaa su također izuzetan izvor antioksidansa, te su veoma slična kakau u prahu. Obično se koristi u receptima za deserte. Pored toga, imamo i brojne druge oblike čokolade poput slatkiša, torti, sladoleda i slično. Ove namirnice, nažalost, sadrže manje antioksidansa. Mliječna čokolada, kolači i slično obično sadrže i mlijeko, šećer i druge dodatke koji ih čine slađim, međutim, ovo smanjuje sadržaj kakaa.
Pravilo kojeg se možete držati je da su obično tamnije čokolade puno zdravije za vas. Važno je i da čitate etikete na namirnicama. Birajte čokolade s velikim postotkom kakaa u njima. Ovako ćete napuniti tijelo zdravim antioksidansima i uživati u fenomenalnom okusu čokolade. Dakle, čokolada je još uvijek poslastica u kojoj možete povremeno uživati, ali čistiji oblici kakaa pružit će vam lijep antioksidativni udarac.
Vino
Bijelo vino vam neće pružiti toliko antioksidansa kao crveno. Ipak, to ne znači da trebate pretjerivati u konzumiranju ovog napitka. Stručnjaci preporučuju jednu čašu vina dnevno za žene, a dvije čaše za muškarce. Također preporučuju da ne pijete vino svaki dan u sedmici. Odaberite pet dana kada ćete se navečer moći opuštati uz čašu vina.
Kafa
Kafa je jedan od najboljih izvora antioksidansa koji postoje. Iako ovo zvuči kao odlična vijest za ljubitelje kafe, izuzetno je važan način pripreme. Ako u vaš jutarnji napitak dodajete puno šećera, mlijeka i drugih sastojaka i zaslađivača, sadržaj antioksidanta se smanjuje. Dakle, odaberite običnu crnu kafu bez bilo kakvih dodataka kako biste zaista pazili na svoje zdravlje.
Sve je ovo ok, ali ako imas samokontrolu i da bude umjeren, da to neode u suprotnost, to je malo teze