Šta su antioksidansi?

Koristi za zdravlje

Vjerovatno ste već čuli za antioksidanse, a možda se nikada niste zapitali koja je njihova uloga i kako oni utječu na vaše zdravlje.

Šta su antioksidansi?
Unsplash

Šta su antioksidansi?

Antioksidansi su molekule prisutne u tijelu koje se nalaze u biljnoj hrani. Oni su korisni u borbi protiv oksidativnog stresa - koji nastaje kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tijela da se suprotstavi njihovim štetnim učincima.

Slobodni radikali nastaju kao nusprodukt normalnog metabolizma. Oni su odgovor tijela na vježbanje, izlaganje suncu i zagađivače iz okoline poput smoga i dima cigareta. Oksidativni stres izazvan slobodnih radikalima oštećuje zdrave ćelije, te ima ulogu u nastanku različitih bolesti, poput raka, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i srčanih problema.

Antioksidansi služe kao zaštitnici zdravih ćelija od napada slobodnih radikala. Oni na taj način pomažu u održavanju pravilne funkcije tijela, te čuvaju naše zdravlje.

Koji su najbolji izvori antioksidansa?

Postoje stotine tvari koje djeluju kao antioksidansi, a najpoznatiji su vitamin C, flavonoidi i polifenoli. Postoji i širok spektar biljnih namirnica koje su pune antioksidansa, a veoma ih je lako uključiti u ishranu. Bobičasto voće, kakao, začni, grah, artičoke, jabuke, orasi, sjemenke, trešnje, lisnato zelje, kafa, čaj, grožđe, cjelovite žitarice, paradajz, krompir i slatki krompit, avokado i šipak su vjerovatno neki od najboljih izvora.

Kako povećati unos antioksidansa?

Kako biste unosili različite antioksidanse, kao i vitamine, minerale i vlakna, tražite različite grupe biljnih namirnica koje su različitih boja. U vaše obroke uvijek dodajte puno voća ili povrća.

Još jedan način da povećate unos antioksidansa jeste zamjena prerađene hrane biljnom hranom. Grickajte puno voća u kombinaciji s orašastim sjemenkama, a preko možete dodati i malo tamne čokolade. Dodajte cimet u jutarnju kafu ili nekoliko komada voća u flašicu vode. Nemoguće je da pretjerate s unosom antioksidansa iz cjelovite hrane.

Previše antioksidansa putem dodataka može biti štetno

Cilj je da antioksidanse unosite prirodno, ali mnogi ljudi se okreću dodacima. Neka istraživanja povezuju upotrebu visokih doza beta-karotena s povećanim rizikom od raka pluća. Uzimanje previše dodataka vitamina E također je povezano s većim rizikom od moždanog udara i raka prostate. Stoga je najbolje da antioksidanse unosite kroz cjelovitu hranu.

Zaključak

Antioksidansi su važan aspekt ishrane i mogu pomoći u usporavanju starenja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Iz ovih razloga, oni vam mogu pomoći da izgledate i osjećate se bolje. No, antioksidansi nisu lijek za sve, pa ih se ne bi trebalo koristiti u obliku dodataka za liječenje zdravstvenog stanja bez nadzora vašeg doktora. Da biste na najbolji način iskoristili prednosti antioksidansa, unosite ih iz cjelovite hrane ili proizvoda napravljenih od integralnih sastojaka hrane - to je ujedno i najukusniji i najzadovoljniji način za dobivanje dnevne doze.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak