Kako izbjeći teški osjećaj praznine stomaka tokom dijete?

Četiri jednostavne solucije

Osjećaj gladi je nešto što većina smatra neminovnim tokom dijete i ujedno je to i ključni razlog zašto se ljudi toliko teško odlučuju na taj korak.

Na sreću, istina uopšte ne mora biti takva i štaviše, dobre dijete će koliko god je to više moguće osigurati osjećaj kolike-tolike napunjenosti stomaka, a sve s ciljem gašenja žestokog osjećaja gladi.

Postoje četiri načina kako pomoći sebi i istovremeno ostati na pravoj putanji bez narušavanja dijete i poništavanja željenog kalorijskog deficita. Radi se o sljedećem.

Ispijanje čaše vode bilo kad

Kao što je to dobro poznato, voda nema kalorijsku vrijednost i nikada neće poništiti efekte bilo koje dijete. I dok je istina da neće ni pružiti energiju, pozitivna strana ispijanja dodatnih čaša vode tokom faze dijete jeste ta što će stomak jednostavno biti puniji i javljat će se manje snažan osjećaj gladi. Stručnjaci čak preporučuju svima nekoliko minuta prije jela ispijanje dvije čaše vode, kako bi se organi probave pripremili i kako jednostavno ne bi bilo toliko mnogo prostora u stomaku da dođe do prejedanja.

Jedenje zelenog povrća

Velika većina povrća (prvenstveno zelenog) u svom sadržaju nosi vrlo mizerne kalorijske vrijednosti. Uz to obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima, a sve to znači samo jedno - povrće se može iskoristiti odlično tokom dijeta tako da se s njim ublažava osjećaj gladi i praznine u stomaku.

Korištenje pomoći čistog izvora proteina

Proteini su vrlo važni tokom perioda dijetalne ishrane i to iz razloga što čuvaju mišiće od propadanja tokom niskog unosa kalorija. Vrlo bitan efekat proteina je i taj što duže održavaju osjećaj sitosti, tako da neka vrsta (nemasnog) izvora proteina vrlo dobro može poslužiti kako bi se utolila glad i to bez osjećaja grižnje savjesti.

Korištenje pomoći jabuke

S voćem treba mnogo više pažnje nego sa povrćem zbog činjenice da u sastavu ipak nosi određene količine šećera. Bilo kako bilo, jedna jabuka koja nosi prosječnih 80 kalorija energetske vrijednosti, djelovat će itekako dobro na suzbijanje snažnog osjećaja gladi i popunit će stomak olakšavajući tako prolazak vremena do idućeg isplaniranog obroka.

Podijeli članak