Pet stvari koje mogu pomoći uredskim radnicima da ostanu u dobroj formi

Kako da cjelodnevno sjedenje ne odvede u katastrofu

Cjelodnevno sjedenje za ljudska bića samo po sebi nije prirodno i ne treba ni čuditi što se dovodi u vezu sa pojavom pretilosti i niza različitih oboljenja. Ipak, uz slijeđenje određenih pravila, katastrofu je itekako moguće izbjeći.

Ključno je da ljudi shvate kako takav stil života nije nešto što godi njihovim tijelima, te da shodno tome počnu koristiti svaki trenutak kako bi pokrenuli krvotok i mnogo veću pažnju usmjerili na dobar odabir namirnica na kojima će biti bazirana ishrana.

Pest stvari se posebno mogu preporučiti uredskim radnicima uz koje je ipak moguće održati ne samo dobru tjelesnu formu, već i samo zdravlje.

Hodanje pješke u što je moguće većoj mjeri

Samim tim što se većina dana mora provesti u sjedećem položaju, to bi trebao biti alarm za pokretanje u svakom mogućem trenutku slobode od posla. Tako sve pauze treba iskoristiti barem za hodanje po uredu, trebalo bi što češće praviti pauze i ustajati, a sam dolazak i odlazak s posla bi u idealnoj situaciji bio ukomponovan u šetnju. Ukoliko je velika udaljenost od posla do kuće, ostavljanje automobila na desetak minuta od posla bi također itekako moglo pomoći.

Hidratiziranje tokom cijeloga dana i prije pojave žeđi

Jednom kada se javi osjećaj žeđi, tada je dehidracija već nastupila. Budući da voda snažno utiče na sve procese u ljudskom organizmu, od neizmjerne je važnosti ispijanje dovoljne količine vode tokom cijeloga dana. Uredski radnici bi trebali uvijek ispred sebe imati flašu vode koja bi trebala biti idealna mjera koju bi trebali popiti svakoga dana do kraja radnog vremena. Nivoi energije i bistrina uma su prvo poboljšanje koje se osjeti nakon uvođenja takve promjene.

Nošenje svoje hrane ili lični odabir zdravih namirnica u restoranu

Najgore što se uredskom radniku može dogoditi u pogledu zdravlja i tjelesne forme jeste to da se osloni na dostavljače brze hrane i svakoga dana pauzu iskoristi samo tako da bi pojeo/la svoj omiljeni hamburger, pileći sendvič sa majonezom i sosovima, pitu, pizzu ili slične druge namirnice. Ako bi se stvari uzele u svoje ruke, večer pred polazak na posao pripremila neka zdrava kombinacija hrane i spremila u plastičnu posudu, već za jednu sedmicu bi se mogao očekivati napredak u tjelesnoj formi, nivou energije i raspoloženju. Moguće je zdravo se hraniti i kupujući hranu, ali tada se uglavnom mora praviti samostalni odabir namirnica u restoranu ili u supermarketima.

Izbjegavanje korištenja lifta

U svjetlu korištenja svake mogućnosti za fizičku aktivnost, penjanje u stepenice je idealna prilika koju nikako ne treba propuštati. Korištenje lifta jeste daleko ugodnije od penjanja pet ili deset spratova stepenicama, ali to je zapravo samo propuštanje malog užeta spasa za organizam.

Izvođenje malih vježbi tokom samog radnog vremena

Moguće je izvoditi određene male vježbe i pokretati krvotok čak i tokom samog radnog vremena, pa čak i tako da to niko od kolega ne primijeti. Podizanje na prste predstavlja vježbu koja sigurno utiče na krvotok u donjim ekstremitetima, a to ispod stola uglavnom neće moći niko ni vidjeti. Lagane vježbe za vrat i pomicanje ramena naprijed-nazad, sve su male aktivnosti koje u trajanju od dvije ili pet minuta mogu imati efekta kog ne treba zanemarivati.

Podijeli članak