Pet stvari koje bi svaki fitness početnik trebao znati

Pravila kojih treba biti svjestan

Svaka osoba ima određene želje vezane za sopstveni izgled i tjelesnu formu, ali većina njih ne zna gdje bi počela i na koji način uopšte ušla u svijet fitnessa.

Kako se radi o sve popularnijoj grani industrije, s pravom se može reći da nikada nije bio bolji izbor fitness centara, fitness magazina i trenera spremnih da podijele svoje znanje. Međutim, nekih stvari bi trebali biti svjesni svi fitness početnici, a one bi se mogle svesti na sljedećih pet.

U teretani niko nikoga ne osuđuje

Osuđivati i ismijavati u teretani pretile i jako slabašne osobe, bilo bi isto kao ismijavanje pacijenata u ambulanti. To je pravo mjesto za rad na sopstvenim manama i generalno su svi fokusirani na sebe i čak i nemaju vremena da se bave drugima.

Rezultati ne dolaze preko noći

Rad na fitness ciljevima je dugoročan proces i jedna od najboljih preporuka početnicima jeste da prestanu tražiti kratice do uspjeha. Suplementi će u najvećoj mjeri samo biti kratica do slabijeg finansijskog stanja, a steroidi i druge ilegalne supstance će nanijeti veću štetu zdravu nego što je velik napredak u izgledu. Zbog toga se jednostavno treba držati rutine treninga i kvalitetne ishrane, a rezultati će nakon nekog vremena sami doći.

Napredak je moguć čak i dok se kazaljka na vagi ne miče

Ono što fitness stručnjaci stalno ponavljaju jeste to da ljudi ne trebaju biti opterećeni samom tjelesnom masom i kazaljkom na vagi, jer postoji mnoštvo efikasnijih pokazatelja promjena na tjelesnoj formi. Kada proces vježbanja krene u punom smislu riječi, doći će do blagog povećanja mišićne mase, a to na vagi djeluje loše, dok je u stvarnosti to fantastičan pomak.

Na treninzima fokus treba biti na pravilnoj formi izvođenja vježbi

Dok se većina amatera fokusira samo na što je moguće veće radne težine, oni koji najbrže napreduju, konstantno paze da im prevelika težina ne pokvari formu izvođenja same vježbe. Pravilna forma izvođenja vježbi prije svega znači da će se mogućnost povreda smanjiti na minimum, ali i to da će uvijek vježbom biti pogađan upravo onaj mišić kog vježbač želi vježbati i razvijati.

Život je puno više od samog vježbanja i dijete

Zamka u koju nažalost jako često upadaju napredni vježbači i ljubitelji bodybuildinga i fitnessa jeste ta što počinju cijeli život podređivati svojim treninzima i dijetalnoj ishrani i još druge opterećavati s tim. Život je mnogo više od toga i to treba uvijek imati na umu, pa bez obzira na to koliko se radi o dobrim i zdravim navikama, radi se samo o sredstvima za postizanje napretka i nikako o cilju samom po sebi.

Podijeli članak