Namirnice koje čiste arterije i čuvaju od srčanog udara

Imati čiste arterije bez nakupina holesterola, automatski znači ne samo bolji protok krvi, već i sigurnost od srčanog udara kao jednog od najčešće fatalnih stanja ljudskog organizma.

Na stanje arterija najvećim dijelom utiče loša ishrana, pa i samo biranje zdravijih namirnica za svakodnevnu ishranu može biti istinski korak do spasa. U tom pogledu, šest njih se pokazalo posebno efikasnima.

Riba

Prva namirnica koja se preporučuje za zdravlje srca i cijelog kardiovaskularnog sistema jeste riba. Riblje meso je iznimno bogato Omega-3 zdravim masnoćama, a koje imaju pozitivan uticaj na holesterol i reduciranje "lošeg" holesterola koji blokira arterije.

Citrusi

Voće iz porodice citrusa, na listi preporučenih namirnica za čišćenje arterija zauzima vrlo visoko drugo mjesto, odmah iza ribe. Razlog je u tome što limun, narandže, grejpfrut i mandarine imaju uticaj na sniženje krvnog pritiska, a novija istraživanja su pokazala da vlakna kojima su bogati citrusi upravo utiču na prevenciju zakrčenja arterija.

Orasi

Orasi su skoro uvijek na listama preporučenih zdravih namirnica, a to se naročito odnosi na njihov uticaj na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Fascinantno je otkriće da dobre masnoće iz oraha čak i bolje utiču na srce i arterije čak i od proslavljenog maslinovog ulja.

Sjemenke lana

Istraživanja kanadskih kardiologa su dovela do zaključka da sjemenke lana mogu igrati veliku ulogu u primarnoj i sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Kombinacija izrazito velikih količina zdravih masnoća i vlakana koje se nalaze u sastavu sjemenki lagana, jako pogoduju kardiovaskularnom sistemu i to je samo dio beneficija koje pružaju.

Kurkuma

Čuveni indijski začin kurkuma, shodno beneficijama koje pruža, trebao bi biti sastavni dio ishrane kod svih ljudi, a naročito onih koji se trude izboriti sa opasnostima od srčanih udara. Preko 200 različitih istraživanja je potvrdilo vezu između konzumiranja kurkume i pozitivnih efekata na srca i kardiovaskularni sistem.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedna od najviše istraživanih namirnica, a to nije slučajnost. Među brojnim istraživanjima, naročito je interesantno ono u kom je učestvovalo 40.530 japanskih studenata koji su pili više od pet šolja zelenog čaja dnevno, a za koje se utvrdilo da su imali čak za 26% manji rizik od srčanog i moždanog udara, kao i 16% manji rizik od smrti od svih drugih zdravstvenih problema.

Podijeli članak