Simptomi koji ukazuju na nedostatak joda u organizmu

Budite oprezni ako prepoznajete ove simptome

Jod je element u tragovima koji je ključan za mnoge životne funkcije zato što sudjeluje u proizvodnji hormona štitnjače - glavne energetske žlijezde koja regulira rad svih tjelesnih stanica. Jod je bitan i za rad imunološkog sistema te za trudnoću. Neka istraživanja pokazala su da je u trudnoći dovoljna količina joda važna za normalan nivo inteligencije djeteta.

Jod također ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje, pa se koristi kao antiseptik i dezificijens. Nažalost, trećini svjetske populacije prijeti rizik od manjka joda, a najkritičnija skupina su:

  • Trudnice.
  • Oni koji žive u zemljama gdje so sadrži jako malo joda.
  • Osobe koje ne jedu so.
  • Vegetarijanci i vegani.

Guša ili povećanje štitnjače među najčešćim je simptomima nedostatka joda, a pripisuje se manjku joda u prehrani. Nedostatak joda s vremenom može dovesti do hipotireoze (smanjenog lučenja hormona štitnjače), ali i hipertireoze (pretjerane aktivnosti štitne žlijezde). Manjak ovog minerala može uzrokovati neugodne, a ponekad i ozbiljne simptome.

Simptomi manjka joda:

Oticanje vrata

Oticanje prednjeg dijela vrata je uobičajen simptom manjka joda.

Debljanje

Manjak joda usporava rad metabolizma i potiče tijelo da pretvara hranu u masno tkivo umjesto da je troši za energiju. To može dovesti do neplaniranog debljanja.

Umor i osjećaj slabosti

Ovo su simptomi koji mogu upućivati na manjak joda u organizmu. Organizmu nedostaje minerala za energiju.

Gubitak kose

Hormoni pomažu rastu kose, a manjak joda može usporiti regeneraciju folikula.

Suha koža

Jod također sudjeluje u regeneraciji stanica kože pa njegov manjak može dovesti do problema sa kožom.

Poteškoće sa memorijom

Jedna studija je (provedena nad 1000 odraslih osoba) zaključila kako osobe kod kojih je razina hormona štitnjače viša postižu puno bolje rezultate na testovima memorije.

Zdrave i ukusne zamjene za so

Najbolji prirodni izvori joda su morska riba i plodovi mora (npr. rakovi, školjke) kao i morske alge te jaja, mlijeko i mliječni proizvodi (sir, jogurt). Joda ima i u jagodama, zelenom lisnatom povrću, krompiru i integralnim (cjelovitim) žitaricama.

Podijeli članak