Najbolje namirnice za zdraviju i čišću kožu

Ishrana je važna za zdravlje kože

Nezdrava ishrana može loše utjecati na vaš metabolizam, uzrokovati debljanje i čak oštetiti vaše organe. Ali ono što jedete utječe i na vaš najveći organ - vašu kožu.

Kako istraživači saznaju sve više o ishrani i tijelu, sve je jasnije da ono što jedete može značajno utjecati na zdravlje i starenje vaše kože. Body.ba vam donosi najzdravije namirnice koje će pomoći zdravlju vaše kože i očistiti vaše lice:

Masna riba

Masna riba, poput lososa, skuše i haringe, izvrsna je hrana za zdravu kožu. Ova hrana je bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje su važne za održavanje zdravlja kože. Omega-3 masne kiseline potrebne su za održavanje kože hidratiziranom, a njihov nedostatak može uzrokovati suhu kožu. Osim toga, omega-3 masti u ribi smanjuju upalu, što može uzrokovati crvenilo i akne. Masna riba je i odličan izvor vitamina E, jednog od najvažnijih antioksidanata za vašu kožu. Dobivanje dovoljno vitamina E neophodno je za zaštitu kože od oštećenja slobodnih radikala i sprječavanja nastanka upala.

Paradajz

Paradajz je sjajan izvor vitamina C, te sadrži sve glavne karotenoide, uključujući likopen. Paradajz može spriječiti nastajanje bora, te je izvrsna namirnica za održavanje zdrave kože. Spojite paradajz s namirnicom koja je odličan izvor masnoće, poput sira ili maslinovog ulja, kako biste povećali apsorpciju karotenoida.

Avokado

Avokado je bogat zdravim mastima, koje imaju koristi u mnogim funkcijama u vašem tijelu, uključujući i zdravlje vaše kože. Dobivanje dovoljnih količina ovih masti bitno je za održavanje kože fleksibilnom i hidratiziranom. Brojna istraživanja pokazuju da avokado sadrži spojeve koji mogu zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca, koje može uzrokovati bore i druge znakove starenja. Avokado je također dobar izvor vitamina E, koji je važan antioksidans, te pomaže u zaštiti vaše kože od oksidativnih oštećenja.

Orasi

Orasi imaju brojne karakteristike koje ih čine odličnom namirnicom za zdravu kožu. Dobar su izvor esencijalnih masnih kiselina, a to su masti koje vaše tijelo ne može samostalno proizvoditi. Zapravo su bogati i omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, te ih sadrže u znatno većim količinama od ostalih orašastih plodova. Orasi sadrže i druge hranjive tvari koje vašoj koži trebaju kako bi pravilno funkcionirala i ostala zdrava.

Sjemenke suncokreta

Općenito, orašasti plodovi i sjemenke dobri su izvori hranjivih tvari za jačanje kože, a sjemenke suncokreta su izvrstan primjer. Sjemenke suncokreta odličan su izvor  selena, cinka i proteina. Osim toga, one sadrže i značajne količine vitamina E, koji je neophodan antioksidans za zdravu kožu.

Slatki krompir

Slatki krompir odličan je izvor beta-karotena, koji se može pretvoriti u vitamin A u vašem tijelu. Ovaj vitamin možete pronaći u namirnicama poput mrkve, špinata i slatkog krompira. Karotenoidi poput beta-karotena održavaju vašu kožu zdravom, djelujući kao prirodna krema za sunčanje. Ovaj antioksidans može pomoći u sprječavanju opekotina od sunca, te štiti vašu kožu od isušivanja i naticanja.

Crvena ili žuta paprika

Poput slatkog krumpira, paprika je odličan izvor beta-karotena koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Paprike su ujedno i jedan od najboljih izvora vitamina C, koji je potreban za stvaranje kolagena koji vašu kožu održava čvrstom i jakom.

Brokule

Brokule su prepune mnogih vitamina i minerala važnih za zdravlje kože, uključujući cink, vitamin A i vitamin C. Ovo povrće sadrži i lutein, karotenoid koji djeluje poput beta-karotena. Lutein štiti vašu kožu od oksidativnih oštećenja, što može uzrokovati da vaša koža postane suha i naborana. Osim toga, brokule sadrže i poseban spoj zvan sulforafan. Ovaj spoj može imati antikancerogena svojstva, te može štititi vaš organizam od raka kože. Sulforafan je također snažno sredstvo koje štiti kožu od oštećenja UV zraka.

Podijeli članak