Simptomi visokog šećera u krvi

Možda je vrijeme da posjetite doktora

Šećer ili glukoza ulaze u vaše tijelo iz hrane koju jedete, kao i uz pomoć reakcija s drugim hemikalijama u mišićima i jetri. Krv potom nosi glukozu - šećer u krvi, u svaku ćeliju u tijelu. Da bi krv učinkovito mogla prenositi glukozu kako bi se koristila kao opskrba energijom za ćelije, potrebna joj je pomoć hormona u gušterači nazvanog inzulin.

Iako nivo šećera u krvi varira tokom dana, postoje očigledni znakovi da je nivo šećera u vašoj krvi visok. Ako razina šećera u krvi predugo ostane visoka, može doći do većih zdravstvenih komplikacija, a ovo stanje se naziva hiperglikemija.

U nastavku su navedeni neki znakovi da je nivo šećera u vašoj krvi visok. Redovitim nadgledanjem i posjetama doktoru možete izbjeći ozbiljne komplikacije tokom kontrole razine glukoze u krvi:

Poteškoće u koncentrisanju i česte glavobolje

Jedan od najčešćih znakova da je nivo šećera u vašoj krvi visok su česte glavobolje i poteškoće pri koncentrisanju. Bilo da se radi o poslu ili jednostavno obavljanju poslova oko kuće, vaš se mozak osjeća maglovito dok se trudite da obavljate ove aktivnosti. Ono što se događa jeste da počnete razvijati migrenske glavobolje koje vas u potpunosti sprječavaju u obavljanju čak i najjednostavnijih zadataka. Razlog zbog kojeg osjećate bol u glavi, prema istraživanjima sprovedenim na klinici Mayo, jeste višak glukoze u krvi zbog čega vaše moždane ćelije ne dobivaju pravu količinu glukoze kako bi pravilno funkcionisale.

Pojačana žeđ

Tokom dana, kada vaš nivo šećera dostigne razinu veću od normalne, moguće je da ćete imati neprestani osjećaj da trebate piti tekućine. Ako pijete dosta vode, a i dalje osjećate da niste utažili žeđ, te uvijek osjećate da vam je potrebno više, vrlo je moguće da imate povišenu razinu šećera u krvi. Najbolje bi bilo da posjetite doktora kako se vaše stanje ne bi pogoršalo.

Česta potreba za mokrenjem

Jedan od znakova visokog šećera u krvi je potreba da često urinirate. Ako vam se dogodi da jednostavno ne možete utažiti žeđ, tada će punjenje tekućinama cijeli dan, naravno rezultirati s više odlazaka u kupaonicu. Ako vam se čini da česta potreba za mokrenjem nikad ne prestaje, najbolje bi bilo da posjetite doktora. Ovaj simptom se često povezuje s nekontrolisanim dijabetesom.

Uvijek osjećate glad

Još jedan znak da je razina šećera u krvi visoka je da osjećate glad čak i nakon jela. Svaki dan se probudite gladni, žudite za grickalicama odmah nakon jela, a ne možete zaspati jer se osjećate kao da gladujete. Razlog zbog kojeg je vaše tijelo u ovom stalnom stanju gladi je taj što inzulin u tijelu ne prenosi glukozu učinkovito na ćelije. Kad ta glukoza ostane u krvi, mozak to odmah prepozna i govori tijelu da vam treba više hrane. Tako se ovaj začarani krug iznova i iznova ponavlja, dok unosite više hrane u tijelo kako biste pokušali udovoljiti porivima koji, čini se, ne prestaju.

Problemi s vidom

Visoke količine glukoze u krvi mogu uzrokovati zamagljeni vid, a ako se za ovo stanje ne pobrine doktor, to može ozbiljno utjecati na zdravlje vašeg oka. Kada imate razinu glukoze u krvi koja je viša od normalne, iz tkiva u tijelu se izvlači tekućina, uključujući i vaše oči. To neprestano isušivanje tekućine vam otežava fokusiranje očiju. Kada ovo stanje prođe nekontrolisano, krvne žile u vašoj mrežnici mogu se oštetiti.

Osjećaj umora

Još jedan vrlo čest simptom da je razina šećera u vašoj krvi visoka, jeste stalni osjećaj umora tokom dana. Iako većina ljudi svakodnevno ima probleme s umorom, ako pravilno jedete, nemate stres u životu i dovoljno spavate, ovaj problem možete smanjiti. S druge strane, osjećaj umora može biti posljedica visoke razine glukoze u krvi. Tijelo pohranjuje glukozu i ne koristi je pravilno, što može rezultirati stalnim osjećajem umora tokom dana.

Podijeli članak