Ishrana za zdravo srce: 8 najboljih izvora omega-3 masnih kiselina

Srce voli zdrave masnoće

Omega 3 masne kiseline su važne za ljudski organizam. One poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema, regulišu razinu hormona, ublažavaju hroničnu upalu i smanjuju rizik od niza različitih bolesti. Možemo ih pronaći u različitim namirnicama, ali i u suplementima.

Ako želite poboljšati vaš unos omega-3 masnih kiselina, onda povećajte unos ovih namirnica:

Skuša

Skuša je mala, ali masna riba. Ova namirnica je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, te obiluje i drugim hranivim tvarima poput vitamina B12 i selena. Osim toga, skuša je ukusna, te vam za pripremu nije potrebno dugo vremena.

Losos

Losos sadrži visokokvalitetne proteine i različite hranjive sastojke, uključujući velike količine vitamina D, selena i B vitamina. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno jedu masnu ribu, poput lososa, imaju manji rizik od srčanih bolesti, demencije i depresije.

Haringa

Dimljena haringa popularno je jelo za doručak u zemljama poput Engleske, gdje se poslužuje s jajima. Srednji dimljeni file sadrži velike količine vitamina D, selena i vitamina B12. Osim toga, haringa je izuzetno dobar izvor omega-3 masnih kiselina, stoga je odlična za zdravlje vašeg srca.

Sardine

Sardine su vrlo mala, masna riba koja se obično jede kao predjelo, međuobrok ili poslastica. Sardine su hranjive, posebno ako se jedu cjelovite. Sadrže gotovo sve hranjive sastojke koje vaše tijelo treba.

Soja

Malo ljudi zna da je ovaj biljni izvor prilično bogat omega-3 mastima. Soja sadrži hranjive tvari koje mogu biti korisne za zdravlje vašeg srca. Čak i jedna zdjela kuhane soje sadrži više omega-3 masnih kiselina nego neke ribe hladnih voda.

Orasi

Dodajte orahe u svoja omiljena pečena jela, pospite ih po salatama i žitaricama ili ih pojedite onakve kakvi jesu, orasi su na sve načine odlični. Ovi orašasti plodovi ne samo da vam pružaju niz kardiovaskularnih zdravstvenih koristi, već vam mogu pomoći i da održavate svoju idealnu težinu tokom dužeg vremena.

Chia sjemenke

Chia sjemenke nisu samo bogate omega 3, već i vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima. Sadržane kalcijum, proteine i magnezijum. Ove sjemenke snižavaju rizik od dijabetesa tipa 2 i pružaju brojne koristi za mozak.

Lanene sjemenke

Kao najbogatiji izvor omega 3 masti, laneno sjeme se smatra superhranom. Često mljevene ili korištene za proizvodnju ulja, ove sitne sjemenke pomažu u borbi protiv raka, smanjuju želju za šećerom i potiču gubitak kilograma.

Podijeli članak