Ovi začini su najbolji izbor za jačanje imuniteta

Začini koje trebate uvrstiti u svakodnevnu ishranu

Sezona gripe i prehlade u punom je jeku. Iako je imunitet potrebno jačati tokom cijele godine, u ovo je doba imunološkom sistemu potrebna dodatna pomoć kako bi se što učinkovitije borio protiv virusa.

Brojna istraživanja su dokazala da pojedini začini imaju odlična antimikrobna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Želite li ostatak ove zime provesti bez gripe i prehlade otkrivamo koje začine biste trebali uvrstiti u svakodnevni jelovnik kako biste pomoću njih ojačali imunitet.

Bijeli luk

Iako ima neugodan miris, bijeli luk pogoduje borbi protiv bolesti. Umjesto raznih suplemenata bijelog luka radije izaberite prirodni jer je zdraviji, sigurniji, ukusniji, učinkovitiji, ali i pristupačniji.

Đumbir

Jedan od omiljenih začina i saveznika ljudskog zdravlja. Istraživanja su pokazala da đumbir potiče zdravlje cjelokupnog organizma, pa tako i imunološkog sistema.

Menta

Čaj od mente pomaže kod začepljenih sinusa i upaljenog grla jer je ova biljka prirodan izvor mentola. Osim toga, čaj od mente pogoduje i snižavanju povišene tjelesne temperature.

Kurkuma

Ovaj začin intenzivne boje već se stoljećima koristi u svrhu prevencije i liječenja različitih stanja i poremećaje. Kurkuma je dobar izvor vitamina C, magnezija, dijetalnih vlakana, vitamina B6, željeza, kalija i mangana.

Klinčić

Ovo će posebno obradovati ljubitelje kuhanog vina – klinčić ima antiupalna i antibakterijska svojstva. Osim toga, odličan je antioksidant, jača imunitet i štiti zdravlje srca.

Med i cimet

I med i cimet su sami za sebe iznimno zdravi, a njihova kombinacija može liječiti brojna zdravstvena stanja. Ova se prirodna mješavina koristi kao učinkovit narodni lijek hiljadama godina, a osim toga i moderna medicina potvrđuje njezine zdravstvene prednosti.

Podijeli članak