Najčešći uzroci moždanog udara

I kako smanjiti rizik

Moždani udar se dogodi kada vam se prekine dotok krvi u dio mozga. Bez kisika u krvi moždane ćelije počinju odumirati u roku od nekoliko minuta. Da biste spriječili moždani udar, važno je da se upoznate s najčešćim uzrocima koji vam povećavaju rizik.

Šta je moždani udar?

Moždani udar se može dogoditi na dva glavna načina: nešto blokira protok krvi, ili nešto izaziva krvarenje u mozgu. Ishemijski moždani udar, dovodi do toga da se u 8 od 10 slučajeva začepljuje krvna žila koja odvodi krv u vaš mozak. To se događa kada se masne naslage u arterijama odvoje i putuju u mozak ili kada slab protok krvi iz nepravilnog rada srca formira krvni ugrušak. Hemoragični moždani udar je manje uobičajen od ishemijskog moždanog udara, ali može biti i ozbiljniji. Krvna žila u vašem mozgu se digne i pukne. Nekontrolisani visoki krvni pritisak i uzimanje previše lijekova za razrjeđivanje krvi mogu dovesti do ove vrste moždanog udara.

Body.ba vam donosi najčešće uzroke moždanog udara:

Visok krvni pritisak

Vaš doktor ovo stanje može nazvati hipertenzijom. Visok krvni pritisak je najčešći uzrok moždanog udara. Ako je krvni pritisak obično 140/90 ili viši, vaš doktor će vam vjerovatno preporučiti liječenje i promjenu ishrane. Stoga redovno idite na kontrole i provjeravajte da li je vaš krvni pritisak previsok, te da li trebate promijeniti vašu ishranu i nivo fizičke aktivnosti.

Duhan

Pušenje ili žvakanje duhana povećava rizik od moždanog udara. Nikotin podiže vaš krvni pritisak, što je najčešći uzrok moždanog udara. Dim cigarete uzrokuje nakupljanje masti u vašoj glavnoj vratnoj arteriji, što začepljuje protok zraka. Također, duhanski dim vam zgrušava krv, pa čak i pasivni pušači mogu biti u opasnosti od moždanog udara.

Srčane bolesti

Srčane bolesti, uključujući arterijsku fibrilaciju ili nepravilan rad srca, također mogu povećati rizik od moždanog udara. Ovo uzrokuje čak četvrtinu svih moždanih udara, a najčešće se dešava starijim osobama. Također, još jedan uzrok moždanog udara su i začepljene arterije zbog masnih naslaga.

Dijabetes

Ljudi koji ga imaju često imaju povišen krvni pritisak i vjerovatno imaju i višak kilograma. Ovi faktori povećavaju rizik od moždanog udara. Dijabetes oštećuje vaše krvne žile, zbog čega se povećava rizik od moždanog udara. Ako doživite moždani udar kada je nivo šećera u vašoj krvi visok, povreda vašeg mozga je veća.

Prekomjerna težina i nizak nivo fizičke aktivnosti

Vaše šanse od moždanog udara mogu se povećati ako imate prekomjernu težinu. Svoju težinu možete smanjiti pravilnom ishranom i redovnim treninzima. Stoga, svakodnevno odvajajte 30 minuta za kratki trening, ili jednostavno pronađite neku aktivnost u kojoj uživate. To može biti vožnja bicikla, plivanje ili trčanje u prirodi. Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti će biti korisna za vaše zdravlje.

Lijekovi

Neki lijekovi mogu povećati rizik od moždanog udara. Na primjer, lijekovi za smanjenje krvi, ponekad mogu povećati rizik. Studije i hormonsku terapiju povezuju s rizikom od moždanog udara. To se odnosi na terapiju koja se koristi za simptome menopauze poput valova toplote. A niske doze estrogena u kontracepcijskim pilulama također mogu povećati vaš rizik.

Dob

Svaka osoba može doživjeti moždani udar, čak i bebe u materici. Ipak, generalno, šanse od moždanog udara se povećavaju kako starite. One se udvostručuju svake decenije nakon što napunite 55 godina.

Podijeli članak