Da li ste znali da su ovi dijelovi tijela unikatni baš poput otiska prsta?

Svaka osoba je jedinstvena i drugačija

Svima je poznato da se otisci prstiju koriste u identifikaciji jer su drugačiji kod svakog pojedinca, ali postoje i drugi dijelovi tijela koji su potpuno jedinstveni kod svakog čovjeka. 

U nastavku saznajte šta svakog čovjeka čini unikatnim:

Oko

Šarenica oka ili iris mišić je koji kontroliše veličinu zjenice i daje očima boju, ovisno o tome koliko je melatonina u njoj. Dok su boja i struktura irisa uvelike određene genetikom, detalji uzorka na njemu nisu. On se formira od membrana tkiva još u majčinoj utrobi i onda, netom prije rođenja, tvori mrežnjaču. Istim se procesom stvara i jedinstveni uzorak šarenice, a ni dvije šarenice kod iste osobe nisu identične.

Uho

Svačije uši imaju drugačije linije i obline, od kojih je najposebniji rub uha. U jednom britanskom istraživanju istraživači su razvili algoritam koji je mogao identificirati pojedinca između 250 drugih s 99,6-postotnom preciznošću, i to tako što su analizirali kako se svjetlost odbija od krivulje ušiju. Uho je tako poseban identifikator da Yahoo razvija tehnologiju za otključavanje pametnih telefona pomoću skenera za uho.

Otisak usana

Uzorak udubljenja na usnama je jedinstven kao otisak prstiju, otkrila je studija objavljena u časopisu Forensic Dental Sciences. Postoji samo jedan problem: iako su otisci na usnama korišteni kao identifikacija na sudu u izoliranim slučajevima, kriminalci obično ne ljube mjesta zločina.

Jezik

Čini se kako je jedini poseban dio usne šupljine zapravo jezik, koji se za života možda malo promijeni tokom vremena, jer je zaštićen u ustima. Danas se čak razvijaju i trodimenzionalne slike jezika za pomoć u prepoznavanju.

Hod

Neki hodaju pogrbljeno, neki poskakuju ili se vuku. Svako se kreće na svoj način i to nije stvar samo pomicanja nogu, već cijeloga tijela, a istraživači su otkrili 24 komponente koje tvore nečiji hod i prema kojima se svakoga može prepoznati u masi. Njihov spoj čini svaki hod drugačijim od drugih.

Glas

Lako je prepoznati nečije glasovne karakteristike, poput frekvencije (visoke ili niske) i intenziteta (glasno ili tiho), ali ostale osobine, poput rezonancije ili nazalnosti, je obično teže odrediti.

Otisak nožnih prstiju

Otisci na prstima ruku fetusa razvijaju se istodobno s otiscima prstiju na nogama - i jednako su jedinstveni.

Zubi

Ne samo da otkrivaju DNA - zbog čega se stomatološki zapisi često koriste za identifikaciju tijela - već su posebni i zbog osobnih navika. Možda češće stišćete čeljust ili svirate određeni instrument. Zbog takve istrošenosti čak i jednojajčani blizanci imaju različite zube.

Mrežnjača

Retina ili mrežnjača precizan je snimak živčanog sistema, jedinstven za svakog, a prikazuje i uzorak krvnih žila koje oftalmolog primjećuje kako bi otkrio prve znakove dijabetesa, visokog krvnog pritiska, pa čak i propadanja zdravlja mozga.

Podijeli članak