Kuhinjski trikovi: Kako iskoristiti prezrelo voće

Savjeti koji mogu biti korisni

Pitate se možete li još pojesti bananu ako joj je većina kore posmeđila? Nema problema! 

Evo nekoliko ideja kako dobro i fino iskoristiti prezrelo voće…

1. Smoothie

Ako imate kod kuće voće koje niko ne želi više jesti, onda ubacite sve svoje brige u mikser. Možete pomiješati svježe, prezrelo i zamrznuto voće. Dodajte malo tekućine, možda nešto sjemenki i prezreli kivi i smoothie će imat fenomenalan okus. Osim toga, dobit ćete puno vitamina i nešto slatko.

2. Nicecream Klasik:

Banane koje imaju smeđe „mrlje“ po sebi prava su stvar za takozvane „nicecream“, odnosno „Nana Ice Cream“. Narežite prezrelu bananu na komade te ih zamrznite. Nakon što je to neko vrijeme bilo u zamrzivaču, stavite komade banane u mikser te ih miksajte dok ne bude kremasta konzistencija. Baza je gotova i možete je već jesti. Naravno, varijanti je puno – možete dodati i drugo zamrznuto voće ili malo grčkog jogurta što će sve učiniti još kremastijim. 

3. Voćni kolač

Prezrelo voće – ali i svježe, a kiselo – izvrsno je za kolač. Napravite jednostavno tijesto te iskombinujte sa raznim voćem. Niko neće znati da su banane ili jagode bile prezrele.

4. Marmelada

Svako zna da je domaća marmelada ukusnija od kupljene. Osim toga, možete iskoristiti i voće koje ima naznake truljenja na sebi. Jednostavno odrežite ta mjesta, a ostalo stavite u lonac. Možete biti vrlo kreativna te iskombinovati razne sorte voća za ukusne marmelade.

5. Voćni pire

Možete napraviti i voćni pire bez dodatnog šećera (ili s malo). Prezrelo voće kuhajte u loncu s malo vode, napravite potom od njega pire te iskoristite za obogaćivanje deserta voćnom komponentom.

Podijeli članak