Cvijet koji uništava stanice raka

Prirodno je najbolje

Svi ste vjerovatno kao djeca puhali maslačak ili ga brali po livadama, parkovima i vrtovima. Ovaj cvijet je dosta uobičajen, može se vidjeti posvuda, a zbog svojih sjemena koje izgledaju kao balon, vrlo lako ga vjetar proširi na različita područja.

Ljekovitost maslačka

Ono što možda niste znali je da se maslačak stoljećima koristi za ublažavanje i liječenje anemije, kožnih bolesti, poremećaja u radu kardiovaskularnog sistema i depresije. Maslačak je odličan izvor beta karotena, vitamina C, kalija, željeza, bakra, kalcija, magnezija, cinka i fosfora. Sadrži vitamine B kompleksa, minerale u tragovima i vitamin D. Isto tako, maslačak je jako dobar izvor antioksidanata i smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu.

Maslačak uništava stanice raka

Maslačak ima odlično antikancerogeno djelovanje, usporava rast stanica raka i sprječava njihovo širenje. Maslačak je odličan izvor antioksidanata, kao što su vitamin A i C.

Maslačak potiče eliminaciju toksina

Maslačak je jedan od najboljih prirodnih diuretika, potiče rad jetre i bubrega i eliminaciju toksina iz tijela. Maslačak će potaknuti eliminaciju suvišne vode i soli iz tijela, ojačati imunitet, smanjiti natečenost, ublažiti žgaravicu i potaknuti rad probavnog sistema.

Maslačak reguliše razinu šećera u krvi

Maslačak stimuliše proizvodnju inzulina i reguliše razinu šećera u krvi, a nekad se koristio i kao sredstvo za smanjenje masnoće. Istraživanja su pokazala da maslačak dokazano reguliše razinu holesterola i smanjuje potrebu za uzimanjem lijekova za regulaciju holesterola.

Podijeli članak