Kako uključiti više voća i povrća u vašu ishranu?

Jednostavni koraci koji će vam pomoći

Nauka sugeriše da je konzumiranje ishrane bogate voćem i povrćem povezano sa zdravijim srcem, nižim rizikom od raka, boljom funkcijom mozga i dužim životom. 

Kako povećati unos voća i povrća?

Okružite se zdravim namirnicama

Jabuke, kruške, banane, narandže i cherry paradajz su namirnice koje ne trebaju hlađenje, tako da ih možete držati na radnoj ploči ili stolu. Kad osjetite glad, samo zgrabite jednu od ovih zdravih namirnica i uživajte.

Probajte nešto novo

Priprema obroka s povrćem i voćem od vas zahtijeva kreativnost. Stoga se nemojte suzdržavati da probate s novim receptima. Iznenadit ćete se kada shvatite kakva jela možete spremiti od zdravog voća i povrća koje imate kod kuće.

Nosite zdrave grickalice na posao

Grožđice, hurme i suhe brusnice možete čuvati u plastičnim kutijama ili kesama. Ubacite u vašu torbu nekoliko vrećica sa zdravim namirnicama kako biste, kada ogladnite, u blizini imali laganu i zdravu užinu.

Izbjegavajte masni čips, sladoled i gazirana pića. Ove namirnice su visokokalorične, a također sadrže i izuzetno malo hranjivih tvari. Zamijenite ove grickalice sa zdravim voćnim smoothiejima, grožđicama, svježe narezanim voćem i povrće i slično. Također pobrinite se da jedete salatu kao glavni obrok barem dva puta sedmično.

Podijeli članak