Previše se znojite tokom ljeta? Pokušajte s prirodnim metodama koje vam mogu biti korisne

Savjeti koji će vam pomoći da smanjite prekomjerno znojenje

Ako imate problem s prekomjernim znojenjem, vjerovatno ste isprobali mnogo različitih vrsta dezodoransa kako biste minimizirali znojenje. Međutim mnogi od njih nisu toliko djelotvorni kao što se čine.

Problem prekomjernog znojenja može biti poprilično neugodan, ali postoje načini da minimizirate znojenje. Body.ba vam u nastavku donosi najdjelotvornije metode:

Koristite antiperspirante

Umorni od mrlja od znoja na vašoj košulji? Pokušajte odbaciti svoj standardni dezodorans i prebaciti se na antiperspirant. Dezodorans vam može ubiti neugodni miris, ali nije osmišljen da u potpunosti zaustavi znojenje. Antiperspiranti ubijaju bakterije koje izazivaju miris i aktivno blokiraju vaše znojne žlijezde pri stvaranju znoja ispod pazuha. Ovo bi vam moglo olakšati nelagodu. Međutim, za neke ljude antiperspiranti bez recepta ne djeluju baš najbolje. Ako ustanovite da obični antiperspiranti ne djeluju na vas, potražite jače antiperspirante s većom količinom aluminij-hlorida, aktivnog sastojka (najmanje 13 posto). A ako to ne uspije, razgovarajte sa svojim doktorom o dobivanju recepta za jači antiperspirant.

Primjena antiperspiranta

Također je važno osigurati da pravilno primjenjujete antiperspirant kako bi mogao raditi svoj posao kako treba. To znači da biste trebali:

  • Nanesite antiperspirant samo na suhu, čistu kožu (ne nanosite je na već znojne pazuhe ili pazuhe koji su još vlažni od tuširanja).
  • Koristite svoj antiperspirant noću, nakon što se kupate, kada vam je tijelo najhladnije; ovo omogućava aktivnom sastojku da u potpunosti preuzme svoj učinak.
  • Brijte se ispod ruku jer dlake mogu spriječiti antiperspirantu da radi svoj posao. (Međutim, pazite da se ne brijete neposredno prije nanošenja, jer antiperspirant može nadražiti vašu svježe obrijanu kožu.)

Sačekajte između tuširanja i oblačenja

Nakon što se istuširate, pričekajte nekoliko minuta prije nego što se obučete. To je posebno važno ako se tuširate vrućom vodom.Dopuštanje tijelu da se ohladi i osuši prije nego što obučete odjeću, moglo bi vam pomoći da se manje znojite ispod pazuha.

Obrijte se ispod pazuha

Brijanje pazuha može smanjiti prekomjerno znojenje. Kosa zadržava vlagu, a dlake ispod pazuha nisu izuzetak. Ako već imate problem sa znojenjem ispod ruku, brijanje je od suštinske važnosti. A ako se uz znoj stalno borite protiv tjelesnog mirisa, brijanje također može pomoći da se miris smanji ili eliminiše.

Iz ishrane izbacite namirnice koje uzrokuju znojenje

Jeste li znali da vaša ishrana može utjecati na to koliko se znojite? Neke namirnice mogu uzrokovati da vaše tijelo stvara više znoja od drugih. Ako smatrate da se previše znojite, smanjenje ili uklanjanje namirnica koje potiču znoj iz vaše ishrane moglo bi vam pomoći.

Hrana s niskim sadržajem vlakana prisiljava vaš probavni sistem na prekovremeni rad kako bi razgradio vašu hranu. Dijeta s visokim udjelom natrijuma znači da će vaše tijelo detoksicirati svu dodatnu so u obliku viška urina i znoja. I jedenje hrane s velikom masnoćom uzrokuje prekomjerno znojenje, jer vašem tijelu treba duže da razgradi masnoće.

Namirnice i pića koja mogu pokrenuti jače znojenje uključuju:

  • Prerađenu hranu
  • Alkohol 
  • Bijeli luk
  • Hranu koja ima visok udio masti
  • Kofein
  • Vruća, začinjena jela
  • Sladoled

Jedite više hrane koja smanjuje znoj

Neke namirnice mogu zapravo smanjiti količinu znoja koje vaše tijelo stvara i smiriti preaktivne znojne žlijezde tokom procesa. Kada želite smanjiti znoj kroz svoju ishranu, važno je usredotočiti se na hranu koja neće stavljati prevelik pritisak na vaš probavni sistem.

Neke namirnice za smanjenje znojenja:

  • Voda
  • Hrana s visokim udjelom kalcijuma (poput mliječnih proizvoda i sira)
  • Bademi
  • Banane
  • Povrće i voće s visokim sadržajem vode (npr. lubenica, grožđe, limeta, brokule, špinat, paprika, patlidžan, crveni kupus)
  • Maslinovo ulje
  • Slatki krompir

Ostanite hidrirani

Pijenje puno vode i konzumiranje hrane s visokim sadržajem vode može održati hlađenje vašeg tijela i spriječiti pretjerano znojenje ispod pazuha.

Preskočite kofein

Kofein potiče nervni sistem i pojačava znojenje. Također uzrokuje porast krvnog pritiska, ubrzava rad srca i pušta znojne žlijezde u visoku brzinu.

A ako ste ljubitelj kafe ili drugih toplih napitaka koji sadrže kofein, mogli biste se puno više znojiti, jer topli napici podižu tjelesnu temperaturu i potiču znojenje. Pokušajte u potpunosti smanjiti ili eliminisati kofein iz ishrane.

Prestanite pušiti

Nikotin koji unosite kad pušite - slično poput kofeina - podiže tjelesnu temperaturu, ubrzava vaše srce i uzrokuje da vaše znojne žlijezde rade prekovremeno. Pušenje je povezano s nizom drugih briga koje se tiču higijene i zdravlja, poput lošeg zadaha, obojenih zuba i raka. Dakle, ako ste spremni poboljšati opće zdravlje, prestanak pušenja mogao bi biti odgovor za vas.

Podijeli članak