Zdravo debljanje: Savjeti i svakodnevni koraci koji će vam biti korisni

Udebljajte se na zdrav način

Smatrate da ste previše mršavi? Ako je to slučaj, morat ćete povećati unos kalorija ako se želite udebljati. 

To se možda čini jednostavnim, ali ne ako ste previše zauzeti da jedete, jednostavno ste prirodno mršavi ili ako imate zdravstveno stanje koje utječe na vaš apetit. Body.ba vam donosi nekoliko savjeta koji vam mogu biti korisni:

Jedite više obroka nego inače

Iako zvuči jednostavno, mnogim ljudima je teško da u svoju svakodnevicu uključe više obroka. Ako nemate mnogo apetita, vjerovatno će vam biti bolje ako tokom dana budete grickali manje zalogaje. A vremenom možda budete mogli povećavati veličinu vaših obroka.

Opskrbite se zdravim namirnicama

Bilo da jedete dodatne obroke ili povećate veličinu obroka koje najčešće jedete, ne upadajte u zamku nezdrave hrane. Izaberite hranu koja će povećati težinu i koja je bogata hranjivim sastojcima.

Jedite tost s kikiriki puterom za doručak

Jedan od načina za povećanje kalorija je povećavanje veličine vaših obroka. Započnite s velikim doručkom i pojedite dodatnu krišku ili dvije cjelovitog tosta s kikirikijevim puterom. Cjelovite žitarice važne su zbog sadržaja vlakana, a puter od kikirikija kaloričan je i sadrži puno masti i proteina.

Dodajte sir u jutarnji omlet

Omleti se obično prave s dva ili tri jaja, nešto sira i raznim dodanim sastojcima, tako da su već energetski gusti. Dodajte dodatne kalorije koristeći malo više sira. Ali sačuvajte i dovoljno prostora za zdravo povrće poput špinata, paprike i luka, ili možda gljiva i paradajza.

U jogurt dodajte sjeckane orašaste plodove, zobi, voće i med

Započnite dan s kremastim grčkim jogurtom i u njega dodajte porciju oraha, badema ili pistacija, plus zob i vaše omiljeno sušeno voće. Zalijte ga kašikom meda i uživajte u ukusnom desertu ili grickalici. Jogurt sadrži zdrave bakterije koje pomažu da vam crijeva budu zdrava, a orasi imaju korisne masti i dodaju vam potrebne kalorije.

Odaberite krem ​​juhe umjesto supe

Krem juhe imaju više kalorija od obične supe. Uz krem juhu možete jesti i topli, hrskavi hljeb kako biste uživali u odličnom energetskom obroku. Možete odabrati zdrave juhe od brokula, gljiva i slično.

Podijeli članak