10 najboljih namirnica za zdravo srce

Šta jesti svakodnevno?

Ishrana ima veliku ulogu u zdravlju srca i može utjecati na rizik od srčanih bolesti.

U stvari, određena hrana može utjecati na krvni pritisak, trigliceride, razinu holesterola i upale, a svi su faktori rizika za srčane bolesti. Ako želite poboljšati i sačuvati zdravlje vašeg srca, vrijeme je da poradite na vašoj ishrani. Body.ba vam u nastavku donosi 10 namirnica koje vam mogu biti izuzetno korisne:

Lisnato zelenilo

Lisnato zeleno povrće poput špinata, kelja i zelenog povrća dobro je poznato po sadržaju vitamina, minerala i antioksidanata. Konkretno, oni su sjajan izvor vitamina K, koji pomaže u zaštiti arterija i potiče pravilno zgrušavanje krvi. Također su bogati prehrambenim nitratima za koje je dokazano da smanjuju krvni pritisak, smanjuju krutost arterija i poboljšavaju funkciju ćelija koje okružuju krvne sudove.

Cjelovite žitarice

Uobičajene vrste integralnih žitarica uključuju integralnu pšenicu, smeđi rižu, zob, raž, ječam, heljdu i kvinoju. U usporedbi s rafiniranim žitaricama, cjelovite žitarice sadrže više vlakana, što može pomoći u smanjenju „lošeg“ LDL holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Mnogobrojna istraživanja otkrila su da uključivanje više integralnih žitarica u vašu ishranu može imati koristi za zdravlje vašeg srca.

Bobice

Jagode, borovnice, kupine i maline pune su važnih hranjivih sastojaka koji igraju centralnu ulogu u zdravlju srca. Bobice su bogate i antioksidansima poput antocijanina, koji štite od oksidativnog stresa i upale koji doprinose razvoju srčanih bolesti. Studije pokazuju da jedenje puno bobica može smanjiti nekoliko faktora rizika od srčanih bolesti.

Avokado

Avokado je izvrstan izvor nezasićenih masnoća koje djeluju na zdravlje, a povezane su sa smanjenim nivoom holesterola i nižim rizikom od srčanih bolesti. Jedno je istraživanje proučavalo učinke tri dijete za snižavanje holesterola kod 45 osoba s prekomjernom težinom i pretilih osoba, pri čemu je jedna od testnih skupina konzumirala jedan avokado dnevno. Grupa koja je konzumirala avokado doživjela je smanjenje „lošeg“ LDL holesterola, uključujući niže razine malog, gustog LDL holesterola, za koji se vjeruje da značajno povećava rizik od srčanih bolesti.

Masna riba i riblje ulje

Masna riba poput lososa, skuše, sardine i tunjevine puna je omega-3 masnih kiselina, koje su intenzivno proučavane zbog njihovih zdravstvenih koristi. Ako ne jedete puno morskih plodova, riblje ulje je još jedna opcija za dobivanje dnevne doze omega-3 masnih kiselina. Pokazalo se i da suplementi ribljeg ulja smanjuju trigliceride u krvi, poboljšavaju arterijsku funkciju i smanjuju krvni pritisak.

Orasi

Orasi su sjajan izvor vlakana i mikronutrijenata poput magnezijuma, bakra i mangana. Istraživanja pokazuju da uvrštavanje nekoliko porcija oraha u vašu ishranu može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti.

Grah

Mnogobrojna istraživanja su otkrila da jedenje graha može smanjiti određene faktore rizika od srčanih bolesti. Štaviše, jedenje graha povezano je sa smanjenim krvnim pritiskom i upalom, a oboje su faktori rizika za srčane bolesti.

Tamna čokolada

Tamna čokolada bogata je antioksidansima poput flavonoida koji mogu pomoći u jačanju zdravlja srca. Zanimljivo je da je nekoliko studija povezalo konzumiranje čokolade s manjim rizikom od srčanih bolesti. Jedno veliko istraživanje pokazalo je da oni koji su jeli čokoladu najmanje pet puta sedmično imaju 57% manji rizik od koronarne srčane bolesti od onih koji ne jedu čokoladu nikako.

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, prirodnim biljnim pigmentom snažnih antioksidativnih svojstava. Antioksidanti u ovom povrću pomažu u neutraliziranju štetnih slobodnih radikala, sprječavajući oksidativna oštećenja i upale, a oba mogu doprinijeti srčanim bolestima. Nizak nivo likopena u krvi povezan je s povećanim rizikom od srčanog udara i moždanog udara.

Sjemenke

Chia sjemenke, lanene sjemenke i sjemenke konoplje su sjajni izvori zdravih hranjivih sastojaka, uključujući vlakna i omega-3 masne kiseline. Brojna su istraživanja otkrila da dodavanje ovih vrsta sjemenki u vašu ishranu može poboljšati mnoge faktore rizika od srčanih bolesti, uključujući upalu, krvni pritisak, holesterol i trigliceride.

Podijeli članak