Istraživanja pokazuju: Vitamin K se povezuje s boljim zdravljem srca

Izbjegnite nedostatak ovog važnog vitamina uz pravilnu ishranu

Novo istraživanje sugeriše da nedostatak vitamina K u tijelu može skratiti životni vijek.

Ovaj zaštitni vitamin sprječava stvaranje kalcijuma u zidovima arterija, poboljšavajući tako zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Prije uzimanja dodatka vitamina K, prvo pokušajte uključiti namirnice bogate ovim vitaminom u ishranu, poput tamnog lisnatog zelenila i drugog povrća.

Šta kažu istraživanja?

Metaanaliza objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition analizirala je istraživanja koja su uključivala preko 4.000 sudionika u dobi od 54 do 76 godina i otkrila da oni s najnižim nivoom vitamina K imaju 19 posto veći rizik od smrti u odnosu na one koji imaju adekvatan unos vitamina. Istraživači su priznali da je studija posmatračka, što znači da ne dokazuje uzroke i posljedice. Drugim riječima, to ne pokazuje da je nizak nivo vitamina K razlog kraćeg života, već samo da postoji povezanost. Vjeruje se da bi se ova veza mogla dogoditi jer je vitamin K ključan za održavanje zdravih krvnih žila.

U vaskularnom tkivu ima proteina koji sprječavaju stvaranje kalcijuma u zidovima arterija, a za njegovu funkciju je potreban vitamin K. Bez vitamina K, ovaj je protein manje funkcionalan, što može povećati podložnost nakupljanju kalcija u zidovima arterija. Kad se ta nakupina dogodi u koronarnim arterijama, povezana je s aterosklerozom i kardiovaskularnim bolestima. Nakupljanje kalcijuma u drugim arterijama širom tijela može uzrokovati da se arterije stvrdnu.

Namirnice bogate vitaminom K:

  • Blitva
  • Kelj
  • Repa
  • Zelena salata
  • Kupus
  • Šparoge
  • Brokule

Važno je zapamtiti i da je vitamin K topiv u mastima, što znači da ga trebate kombinovati sa zdravim mastima, kako bi se vitamin efikasno apsorbirao u vaše tijelu. Dovoljno je da dodate malo maslinovog ulja u vašu salatu ili umak kako biste povećali unos.

Podijeli članak