Znate li s kojim uljima je najbolje pripremati hranu?

Najzdravije opcije za vas

Kada je odabir ulja za kuhanje u pitanju, mnogi ljudi posežu za biljnim ili maslinovim uljem. Ovo su neke od poznatijih vrsta, ali postoje i manje poznata ulja za kuhanje koja su izuzetno zdrava i odlična za pripremu hrane, poput ulja od avokada ili kokosovog ulja.

Koje je ulje idealno za vas? Sve ovisi o vrsti pripreme hrane. Tačka dimljenja ulja je jedna od najvažnijih stvari koje trebate uzeti u obzir. Ako se ulje previše zagrije, može doći do uništavanja arome, ali i još mnogo toga. Tada se hranjivi sastojci u ulju razgrađuju, te dolazi do oslobađanja štetnih spojeva poznatijih kao slobodni radikali. Body.ba vam detaljnije objašnjava karakteristike nekih od poznatih vrsta ulja za kuhanje ( i onih manje poznatih), kako biste sami procijenili koja sorta vama najviše odgovara:

Maslinovo ulje

Stručnjaci za ishranu i kuhanje složili su se da je jedno od najsvestranijih i najzdravijih ulja za kuhanje i konzumiranje upravo maslinovo ulje, sve dok je ekstra djevičansko. Želite odabrati ulje koje nije rafinirano i pretjerano prerađeno. Oznaka „extra virgin“ znači da maslinovo ulje nije rafinirano i samim tim da je visoke kvalitete. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži veliku količinu mononezasićenih masti i neke polinezasićene masne kiseline; mnoga istraživanja su to povezala s boljim zdravljem srca. Maslinovo ulje ima relativno nižu tačku dima u usporedbi s drugim uljima, pa je najbolje za kuhanje na niskim i srednjim temperaturama.

Kokosovo ulje

Ovisno o tome koga pitate, kokosovo ulje treba izbjegavati ili ga koristiti umjereno. Glavna tačka sukoba je visoki udio zasićenih masti; za razliku od drugih biljnih ulja, kokosovo ulje je prije svega zasićena masnoća. Neki stručnjaci tvrde da zamjena hrane s visokom količinom zasićenih masnoća zdravijim opcijama može sniziti razinu holesterola u krvi i poboljšati zdravlje srca. S druge strane, neki tvrde da nisu sve zasićene masti loše za vas. Najbolje je da budete umjereni kada je korištenje kokosovog ulja u pitanju. Našim tijelima je potrebno malo zasićenih masti, ali nemojte pretjerivati. Zasićene masti iz kokosovog ulja mogu biti zdravije za kuhanje na vrlo visokoj temperaturi i za prženje hrane.

Biljno ulje

Izraz "biljno ulje" koristi se za svako ulje koje potječe iz biljnih izvora, a zdravstvena ispravnost biljnog ulja ovisi o izvoru i za šta se koristi. Većina biljnih ulja na tržištu predstavlja mješavinu ulja kanola, kukuruza, soje, šafrana, palminog i suncokretovog ulja. Stručnjaci savjetuju da birate maslinovo ulje ispred biljnih. To ne znači da su biljna ulja loša za vas, ali kada je zdravlje u pitanju, maslinovo ulje je puno korisnije. Biljna ulja se dosta prerađuju i rafiniraju, što znači da im često nedostaje hranjivih sastojaka.

Kanolino ulje

Kanolino ulje dobiva se iz uljane repice, i sadrži dobru količinu mononezasićenih masti i pristojnu količinu polinezasićenih masti. Od svih biljnih ulja, kanolino ulje ima najmanje količine zasićenih masti. Ima veliku dimnu točku, što znači da može biti korisno za kuhanje na visokoj temperaturi.

Ulje avokada

Ulje avokada je odličan izbor. Nerafinirano je poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ali ima višu dimnu tačku, što znači da se može kuhati na većim temperaturama i izvrsno je za prženje krompira. Nema mnogo ukusa, što ga čini dobrom opcijom za kuhanje. Ulje avokada sadrži i mononezasićene i polinezasićene masne kiseline (ima jedan od najvećih sadržaja mononezasićenih masti među uljima za kuhanje), kao i vitamin E. Jedna slaba strana je to što je skuplje od ostalih vrsta ulja.

Suncokretovo ulje

Ovo je ulje s visokim sadržajem vitamina E. Jedna kašika sadrži 28% preporučenog dnevnog unosa hranljivih sastojaka. Ima veliku dimnu tačku i nema jak ukus, što znači da neće preopteretiti jelo. Međutim, suncokretovo ulje sadrži puno omega-6 masnih kiselina. Tijelu su potrebne ove kiseline, ali mogle bi dovesti do prevelike upale u tijelu ako se često unose, stoga je umjerenost ključna.

Orahovo ulje

Ovo ulje ima nisku tačku dimljenja, tako da nije dobro za kuhanje, ali može se koristiti na puno drugih načina. Možete ga dodati preko palačinaka, svježe narezanog voća i sladoleda. Orahovo ulje ima dobar omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina, što pomaže u kontroli upale.

Laneno ulje

Laneno ulje je visoko u omega 3 kiselinama i ima vrlo nisku tačku dimljenja, što znači da ga također ne treba koristiti za kuhanje. Možete ga koristiti kao dodatak salatama.

Podijeli članak