Znate li s kojim uljima je najbolje pripremati hranu?

Najzdravije opcije za vas

Kada je odabir ulja za kuhanje u pitanju, mnogi ljudi posežu za biljnim ili maslinovim uljem. Ovo su neke od poznatijih vrsta, ali postoje i manje poznata ulja za kuhanje koja su izuzetno zdrava i odlična za pripremu hrane, poput ulja od avokada ili kokosovog ulja.

Znate li s kojim uljima je najbolje pripremati hranu?

Koje je ulje idealno za vas? Sve ovisi o vrsti pripreme hrane. Tačka dimljenja ulja je jedna od najvažnijih stvari koje trebate uzeti u obzir. Ako se ulje previše zagrije, može doći do uništavanja arome, ali i još mnogo toga. Tada se hranjivi sastojci u ulju razgrađuju, te dolazi do oslobađanja štetnih spojeva poznatijih kao slobodni radikali. Body.ba vam detaljnije objašnjava karakteristike nekih od poznatih vrsta ulja za kuhanje ( i onih manje poznatih), kako biste sami procijenili koja sorta vama najviše odgovara:

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak