Kada je odabir ulja za kuhanje u pitanju, mnogi ljudi posežu za biljnim ili maslinovim uljem. Ovo su neke od poznatijih vrsta, ali postoje i manje poznata ulja za kuhanje koja su izuzetno zdrava i odlična za pripremu hrane, poput ulja od avokada ili kokosovog ulja.
Znate li s kojim uljima je najbolje pripremati hranu?
Najzdravije opcije za vasKoje je ulje idealno za vas? Sve ovisi o vrsti pripreme hrane. Tačka dimljenja ulja je jedna od najvažnijih stvari koje trebate uzeti u obzir. Ako se ulje previše zagrije, može doći do uništavanja arome, ali i još mnogo toga. Tada se hranjivi sastojci u ulju razgrađuju, te dolazi do oslobađanja štetnih spojeva poznatijih kao slobodni radikali. Body.ba vam detaljnije objašnjava karakteristike nekih od poznatih vrsta ulja za kuhanje ( i onih manje poznatih), kako biste sami procijenili koja sorta vama najviše odgovara: