Zdravlje mozga: Kako riba pomaže vašem mozgu?

Kada ste zadnji put večerali ribu? Ako se ne možete sjetiti, možda je upravo to razlog da počnete jesti više ribe.

Istraživanja sugerišu da je poboljšana memorija samo jedna od mnogih prednosti za zdravlje mozga povezanih s jedenjem više ribe.

Ti si ono što jedeš

Vjerovatno ste čuli da su omega-3 masne kiseline dobre za vaše zdravlje. Ali jedna od njih je posebna, te vam ide pravo u mozak - dokozaheksaenojska kiselina ili DHA. DHA je omega-3 masna kiselina koja je potrebna da mozak funkcioniše normalno i efikasno. Tkiva mozga i nervnog sistema dijelom se sastoje od masti, a istraživanja sugerišu da one posebno preferiraju DHA.

Imajte na umu da studije povezuju nedostatke DHA s ozbiljnijim kognitivnim problemima- Zapravo, nizak nivo DHA povezan je s većim rizikom od Alzheimerove bolesti u kasnijim godinama.

Znakovi gubitka memorije ne bi trebali biti vaš prvi signal za pojačavanje unosa. Zamišljajte konzumaciju ribe kao dio vaše sedmične ishrane. Dugotrajna potrošnja adekvatnog DHA povezana je s poboljšanom memorijom, poboljšanom sposobnošću učenja i smanjenim stopama kognitivnog pada. Da biste iskoristili DHA moždane blagodati, morate održavati dosljedan unos hrane bogate DHA.

Morski plodovi

Nutricionisti preporučuju odraslima da konzumiraju najmanje 8 unci morskih plodova sedmično. Masna riba poput divljeg lososa, tune, skuše, haringe i uzgajane pastrve sjajan je ulov koji nudi DHA.

Dodajte još jedan plus na listu prednosti ribe: nemasni protein. Kako bi se osiguralo da tijelo vježbanjem ostane u vrhunskom aerobnom stanju da bi se napajalo, učinak ribe na srce samo je još jedna dobrobit. Osim što sadrži manje zasićenih masnoća od crvenog mesa, zamjena hamburgera s tunom znači i više omega-3, što studije pokazuju sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Podijeli članak