Pravilna ishrana ponekad može djelovati komplikovano. S obzirom na rigorozne dijete, mnoštvo novih trendova i brojne restrikcije, mnogim ljudima je teško da razaznaju kakva ishrana je idealna za njih.
Sitne promjene: 6 namirnica koje trebate izbaciti iz ishrane
Svakodnevne namirnice koje su loše za vaše zdravljeNeki su alergični na gluten, nekima više odgovara veganska ishrana, dok neki najbolje funkcionišu kad smanje unos ugljikohidrata. Ipak, neka pravila mogu se primijeniti univerzalno, a najlakši način da znate kako da pratite pravilnu ishranu je da znate upravo šta ona ne treba sadržavati. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko namirnica koje definitivno vrijedi isključiti iz plana zdrave i uravnotežene ishrane:
Bijeli hljeb i rafinirano brašno
Bijeli hljeb i rafinirano brašno su toksični za vaše tijelo jer su im oduzeti gotovo svi vitamini, minerali, vlakna i druge važne hranjive tvari. Iz tog razloga, tijelo ne može probaviti te namirnice. Ako ne možete zamisliti neke obroke bez hljeba, onda se definitivno odlučite za integralni hljeb sa zdravim sjemenkama umjesto bijelog hljeba.
Bijela riža
Slično bijelom hljebu, i bijeloj riži se oduzima većina hranjivih sastojaka u procesu pripreme. Tijelo ovu rafiniranu namirnicu obrađuje potpuno drugačije od smeđe riže. Smeđa riža se sporije probavlja, te ne uzrokuje skok šećera u krvi kao bijela riža.
Energetske čokoladice
Zbog kreativnog marketinga može djelovati kao da su proteinske i energetske čokoladice odličan dodatak zdravoj ishrani. No, ovi proizvodi najčešće sadrže prerađene sojine proteine, rafinirani šećer, hidrogeniranu masnoću i brojne druge štetne dodatke koji doprinose hroničnim bolestima. Nisu sve proteinske čokoladice zdrave, zato je od velike važnosti da dobro pročitate i provjerite sadržaj i etiketu.
Kokice za mikrovalnu
Kokice su jedna od najzdravijih grickalica na svijetu, te se često preporučuju umjesto čipsa, grisinija i ostalih slanih grickalica. Ipak, prerađene kokice koje se pripremaju u mikrovalnoj su vjerovatno jedna od najnezdravijih namirnica koje možete konzumirati. Kokice za mikrovalnu pećnicu se prerađuju kako bi im se poboljšao okus, te su nezdrave i potiču različite bolesti. Kokice za mikrovalnu također sadrže hemikaliju poznatu kao diacetil koja zapravo može uništiti vaša pluća.
Suhomesnati proizvodi
Natrijev nitrat i drugi hemijski konzervansi se dodaju u delikatesno meso, kobasice, hrenovke i mnoštvo drugih mesnatih proizvoda koji se prodaju u marketu. Ovi konzervansi se povezuju s bolestima srca, rakom i brojnim drugim zdravstvenim tegobama.
Margarin
Margarin je skriven u svim vrstama prerađene hrane, te je nešto što definitivno trebate izbjeći pod svaku cijelu ako pazite na svoj zdravlje. Umjesto margarina odaberite zdrave masti poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili kokosovog ulja.