Pet začina koji će ojačati vaš imunitet

Hrana za jačanje zdravlja

U posljednjih nekoliko mjeseci svi smo shvatili važnost pravilne higijene i čistoće. Redovno smo nosili maske, rukavice, prali i dezinfikovali ruke i socijalno se distancirali od drugih ljudi. Iako sve ove mjere mogu pomoći u suzbijanju koronavirusa, ništa ne može nadmašiti jak imunitet.

Vjerovatno ste već svjesni da pravilna ishrana i vježbanje najbolje utječu na naš imunitet, stoga je važno da prilagodite vaše svakodnevne obroke vašem zdravlju. Body.ba vam u nastavku donosi načine da začinite svoju hranu, istovremeno jačajući imunitet:

Bijeli luk

Bijeli luk se često nalazi na listama namirnica za jačanje imuniteta. Ova namirnica vam može pomoći u liječenju prehlade, povećavanju antioksidanata u tijelu, smanjenju oksidativnog stresa i u još mnogo tome. Jedinstvene prednosti ovog začina ga čine odličnim dodatkom gotovo bilo kojem jelu. Ako se konzumira u velikim dozama, ovaj snažni začin može čak i zaštititi tijelo od toksičnosti teških metala.

Kurkuma

Kurkuma se godinama koristi na različite načine. Ovaj moćni začin je toliko koristan, da se danas koristi i izvan kuhinje. Često se upravo kurkuma dodaje u proizvode za njegu kože i prirodne kreme za zacjeljivanje rana. Zahvaljujući snažnim aktivnim sastojcima (uključujući kurkumin), kurkuma ima protuupalna svojstva koja se uspoređuju s onima iz našeg modernog vremena: ibuprofenom. Kurkuma pojačava antioksidanse u tijelu ubijajući slobodne radikale i smanjujući rast gljivica i umnožavanje tumorskih ćelija.

Đumbir

Korijen đumbira, koji se često koristi u smoothiejima, injekcijama za jačanje imunološkog sistema i ostalim wellness napitcima, najmoderniji je proizvod u prirodnoj zdravstvenoj industriji. Ispunjen seskviterpenima, đumbir pomaže u borbi protiv virusa prehlade i sprječava mučninu. Također inhibira širok spektar karcinoma, kontroliše starenje, liječi zarazne bolesti i pomaže vašoj probavi. To je sve zahvaljujući protuupalnim i antioksidativnim svojstvima đumbira. Doktori često preporučuju konzumaciju đumbira za pomoć u liječenju degenerativnih poremećaja i kardiovaskularnih bolesti.

Crvena paprika

Crvena paprika je jedan od najzdravijih začina koji vrijedi uvrstiti u ishranu. Crvena paprika svakom jelu daje specifičnu aromu, te je odlična za one koji vole začinjenu hranu. Ovaj začin doprinosi zdravlju probavnog sistema uklanjanjem gastrointestinalnih patogena, ulceracija i karcinoma. Crvena paprika se također koristi kao protuupalni i antioksidativni lijek.

Cimet

Ovaj prekrasni začin u boji karamele nalazi se u svim našim omiljenim poslasticama. Cimet pomaže u smanjenju upale rane, te zacjeljuje oštećena tkiva i uspješno otklanja infekcije. Uz to, sadrži i polifenol koji pomaže kod probavnih problema, upravljanja težinom, pa čak i kod dijabetesa. Možete dodati malo cimeta u kafu umjesto šećera, kako biste ojačali imunitet i iskusili sve prednosti ovog fenomenalnog začina.

Podijeli članak