Jačanje mozga: 6 pića koja će vam povećati fokus, memoriju i produktivnost

Idealni napici za jači mozak

Mnogi ljudi traže jednostavne načine da povećaju fokus, produktivnost i memoriju.

Srećom, priroda uvijek nudi rješenja, pa tako i za jačanje mozga i njegove funkcije. Stoga vam Body.ba u nastavku donosi nekoliko zdravih napitaka koji su odlični za zdravlje vašeg mozga:

Kafa

Većina blagodati kafe dolazi upravo iz kofeina, iako ovaj napitak sadrži i druge spojeve poput antioksidansa koji mogu korisno utjecati na mozak. Kofein povoljno utječe na fokus, budnost, vrijeme reakcije i pamćenje. Kafa također može zaštititi od Alzheimerove bolesti, te ima brojne druge koristi za ljudski organizam.

Zeleni čaj

Sadržaj kofeina u zelenom čaju mnogo je niži od sadržaja ovog stimulansa u kafi. Ipak, zeleni čaj se može pohvaliti s dva korisna spoja - l - teanin i epigalokatehin galat. Istraživanja pokazuju da ovi spojevi potiču opuštanje, a u kombinaciji s kofeinom mogu poboljšati pažnju.

Sok od narandže

Sok od narandže je bogat vitamin C, a jedna čaša osigurava čak 93% preporučene dnevne vrijednosti. Jedan pregled od 50 studija na ljudima pokazao je da su oni s višom razinom vitamina C u krvi ili većim unosom vitamina C imali bolju pažnju i pamćenje od onih s nižom razinom vitamina C u krvi. 

Sok od borovnice

Borovnice su bogate biljnim spojevima polifenola koji mogu pružiti blagodati jačanja mozga. Antocijanini - antioksidanti koji ovim bobicama daju plavkasto-ljubičastu nijansu - su uveliko odgovorni za ove blagodati. Najjači pozitivni učinak uključuje bolje kratkoročno i dugoročno pamćenje.

Zeleni sokovi

Zeleni sokovi mogu sadržati avokado, jogurt, banane, krastavce, tamno lisnato zelje i slično. Sve ove namirnice su izuzetno zdrave i korisne za ljudski organizam, a brojna istraživanja pokazuju i da mogu biti izuzetno korisne za zdravlje mozga.

Sok od cikle

Cikla je povrće dubokog crvenog korijena koje je prirodno bogato nitratima - koje vaše tijelo koristi za promicanje oksigenacije ćelija i poboljšanje protoka krvi. Ovaj napitak može biti koristan u učenju i donošenju odluka, a koristan je i za brojne druge funkcije tijela.

Podijeli članak