Kada se držimo specifičnih planova ishrane, većina nas razmišlja o dugoročnim učincima hrane na naš struk, mišiće i zdravlje organa. Često ne povezujemo svoje mentalno zdravlje s dugotrajnim bolestima poput demencije ili Alzheimerove bolesti, s hranom koju unosimo u svoje tijelo. Međutim, brojna istraživanja su počela polako otkrivati da se ovi elementi oslanjaju jedni na druge.
Hrana koja povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Ograničite unosNauka je počela otkrivati da neke od namirnica koje jedemo mogu potencijalno povećati rizik od Alzheimerove bolesti kasnije u životu. Važno je da shvatite koje namirnice mogu povećati rizik od Alzheimerove bolesti kako biste napravili promjene u vašoj ishrani. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko namirnica koje trebate izbjegavati:
Šećerne žitarice
Mnogi zdravstveni stručnjaci vjeruju da šećerne žitarice, posebno neorganske, imaju glifosat. Ovo je uobičajeni pesticid kojim se prskaju usjevi kukuruza, što dovodi do poremećaja u mikrobiomu crijeva. Stoga se pobrinite da za jutarnje žitarice birate samo kvalitetne vrste.
Pakovani kolačići
Kolačići ili slatkiši s dodatnim sastojcima poput kukuruznog sirupa s visokom fruktozom i sadržajem hidrogeniziranih ulja ili šećera doprinose povećanom riziku od Alzheimerove bolesti. Kolačići također doprinose upali crijeva, stoga ih trebate izbjegavati.
Dijetalna gazirana pića
Dijetalna gazirana pića ometaju rad crijeva i smanjuju broj zdravih bakterija. Postoji još mnoštvo drugih razloga zbog kojih biste se trebali kloniti ovih napitaka, a Alzheimerova bolest je samo jedan od njih.
Žestoka pića
Sljedeći put kada se budete htjeli prepustiti noći punoj alkohola, dobro razmislite prije nego što si natočite još jedno piće. Sve vrste alkohola mogu povećati rizik od Alzheimerove bolesti, pa je ključno da održavate umjerenu konzumaciju.
Tjestenina
Ljudi koji prekomjerno konzumiraju škrobnu hranu, uključujući hljeb, tjesteninu i rižu, također imaju povećan rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Ograničite unos ovih namirnica kako biste održali dobro zdravlje crijeva i kako biste smanjili rizik od Alzheimerove bolesti.